Volonteri spasavaju Britaniju

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 06:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volonteri spasavaju Britaniju

Britanski konzervativni premijer Dejvid Kameron započeo je projekat koji je najavio tokom predizborne kampanje, pod nazivom „veliko društvo"
Suština je da lokalne zajednice osmisle javne projekte, koje bi realizovali građani volonteri. Cilj je da obični Britanci preuzmu odgovornost za, na primer, biblioteke, javni prevoz, pošte, kao i da osmisle stambene projekte, čime bi se smanjio ogroman budžetski deficit.
Zasad su izabrana četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pilot područja u kojima će se sprovoditi projekti. Reč je o Liverpulu, ruralnom području Iden Velija u Kumbriji, londonskom predgrađu Saton i Čem, kao i Vindzoru i Mejdenhedu u Berkširu.
- Moja misija je da stvorim generaciju volontera, a „veliko društvo" je vizija kojom će se moć sa države preneti na ljude. Dosad smo traćili talente i ideje običnih ljudi, ali nadam se da ćemo za 10 godina moći da kažemo da nismo samo smanjili deficit, već da smo promenili i britansko društvo - rekao je Kameron.
Javni službenici trebalo bi da otkriju pojedince koji su zainteresovani za rad na projektima i da ih edukuju, a oni bi trebalo da vrbuju komšije da im se pridruže. Stanovnici bi trebalo da dobiju više uticaja na trošenje javnog novca i pomognu javnom sektoru.
Međutim, pitanje koje mnoge brine jeste kako će se finansirati projekti. Kameron je najavio da će se osnovati „banka velikog društva", koja će da koristi sredstva sa štednih računa koje niko nije koristio najmanje 15 godina i za koje se smatra da su ih vlasnici zaboravili. Novac će početi da se distribuira od aprila.
Kritičari ovog projekta, međutim, ne misle da država na ovaj način može značajno da smanji deficit u budžetu. Oni smatraju da bi Britanija na ovom projektu mogla da uštedi samo 60 miliona funti. Protivnici, takođe, smatraju da je ceo projekat samo način premijera Kamerona da prikrije ogromne rezove u javnom sektoru, koje će vlada početi da sprovodi od sledeće godine. Kritičari dodaju i da je javnost u Britaniji projektom „velikog društva" zbunjena i da je za njega potpuno nezainteresovana.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.