Vladimir Antonov saslušan u Londonu

Izvor: B92, 25.Nov.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Antonov saslušan u Londonu

London/Beograd -- Ruski biznismen Vladimir Antonov saslušan je danas u Londonu nakon što je juče uhapšen zbog sumnji da je počinio finansijske prevare u baltičkim bankama.

Antonov je uhapšen po evropskom nalogu tužilaštva Litvanije.

On je vlasnik fudbalskog klupa Portsmut, a kako navode mediji, i jedan od vlasnika litvanske grupe Baltik eviejšen sistem, koja je kao manjinski partner u Er Baltiku jedina otkupila dokumentaciju Vlade Srbije za strateškog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partnera za novu avio-kompaniju, koja bi trebalo da nasledi JAT.

Antonov i njegov poslovni partner Rajmondas Baranauskas, koji je takođe uhapšen, saslušani su pred londonskom policijom i to u istoj zgradi suda gde je rešavan slučaj Ejupa Ganića. Proces protiv njih se nastavlja 16. decembra.

Nakon saslušanja, na kome su negirali otpužbe, pušteni su na slobodu kada je Baranauskas platio kauciju od gotovo 90 000 evra. Oni imaju obavezu da se javljaju policiji u Londonu tri puta nedeljno dok traje proces.

Hapšenje ovog ruskog biznismena je udarna vest u Velikoj Britaniji, jer je on vlasnik FK Portsmut, koji je do pre nekoliko godina bio u rukama biznismena srpskog porekla Milana Mandarića.

Vest o njegovom hapšenju odjeknula je i u Srbiji i zabrinula ministarstvo za infrastrukturu, koje navodi da je zatražilo zvaničan stav od Baltik evijejšn sistema o tome da li najnovije informacije imaju uticaja na saradnju sa "Jat ervejzom" i Republikom Srbijom.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku dodaje da je reč o postupku iznalaženja strateškog partnera za formiranje nove avio-kompanije, prema jasno postavljenim uslovima transakcije. Podseća i da je "Baltik evijejšn sistems" ispunio sve kvalifikacione uslove i da bi njihova konkretna ponuda trebalo da bude dostavljena do 12. decembra 2011. godine.

Rojters navodi da su problemi ruskog biznismena počeli prošle sedmice konfiskovanjem njegove banke u Litvaniji kada je otkriveno da u njenoj imovini postoji manjak od 386 miliona dolara i ilegalnih transakcija.

Litvansko tužilaštvo u sredu je izdalo evropski nalog za hapšenje Antonova, koji je vlasnik engleskog fudbalskog kluba Portsmut, i njegovog litvanskog partnera Rajmondasa Baranauskasa zbog sumnje za utaju i prevaru.

Vladimir Aleksandrovič Antonov rođen je 1975. godine u Uzbekistanu.

On je još jedan od mnogih ruskih biznismena koji živi u Londonu, bavi se bankarstvom, preduzetništvom i investicijama. 2007. godine bio je na 182. mestu liste ruskih milionera.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.