Vlada otplaćuje dug Londonskom klubu

Izvor: RTS, 29.Apr.2013, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada otplaćuje dug Londonskom klubu

Prevremena otplata polovine preostalog duga Londonskom klubu poverilaca biće izvršena sutra, saopštilo Ministarstvo finansija i privrede. Dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić dao je nalog da se sutra izvrši prevremena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otplata polovine od preostalog duga Londonskom klubu poverilaca, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U ovom trenutku, dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara.

Visina prevremene otplate iznosi 400 miliona dolara, što će uz otplatu redovne rate doprineti smanjenju ukupnog duga za 436 miliona dolara.

Vlada Srbije će i ubuduće nastaviti da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita iz prošlosti i da vodi fiskalnu politiku koja doprinosi obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala, navodi se u saopštenju.

Kamatna stopa na dug Londonskom klubu poverilaca iznosi 6,75%, što je, kako se navodi,  čak za oko dva procentna poena više od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine. 

Kako je saopšteno, ovim prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 1,1 milijardi dinara, na ime manjih rashoda za kamate.

Na ovaj način biće ostvarene značajne uštede i u narednim godinama, u iznosu od jedne do dve milijardi dinara godišnje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra vraćamo dug Londonskom klubu

Izvor: B92, 29.Apr.2013

Beograd -- Vlada Srbije će sutra Londonskom klubu poverilaca prevremeno otplatiti 400 miliona dolara...To je oko polovine od ukupnog preostalog duga tom kreditoru od 860 miliona dolara, najavilo je ministarstvo finansja Srbije...Nalog za prevemenu otplatu duga Londonskom klubu već je dao ministar finansija...

Nastavak na B92...

Dinkić dao nalog za prevremenu otplatu dela duga Londonskom klubu

Izvor: Press, 29.Apr.2013

Dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara. Visina prevremene otplate iznosi 400 miliona dolara, što će, uz otplatu redovne rate, doprineti smanjenju ukupnog duga za 436 miliona dolara.. Vlada Srbije će i ubuduće nastaviti da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita...

Nastavak na Press...

Štedimo 10 miliona evra godišnje

Izvor: Danas, 29.Apr.2013

Republika Srbija će danas Londonskom klubu prevremeno otplatiti 400 miliona dolara duga, čime će se naše obaveze prema poveriocima koji čine to telo prepoloviti. Kako je saopšteno, takav nalog juče je izdao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Vlada Srbije je prethodno odlučila da deo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.