Visoke zalihe spustile cijene nafte ispod 59 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Nov.2018, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke zalihe spustile cijene nafte ispod 59 dolara

LONDON - Cijene nafte ponovo su se u petak spustile ispod razine od 59 dolara budući da su nabujale zalihe potisnule u drugi plan očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovoriti ograničenje opskrbe kako bi poduprle tržište.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 81 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,14 dolara nižoj cijeni, od 50,31 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dolar.Uzlet proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama, Rusiji i članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigao je razinu globalnih zaliha, stvarajući na pojedinim tržištima višak u opskrbi.

Američke zalihe nafte naglo rastu i prema službenim su podacima u prošlom tjednu uvećane za 3,6 milijuna barela. U prošloj su godini zalihe sirove nafte poskočile za 6,4 milijarde barela, odnosno za 19,5 posto, na ukupno 39,2 milijarde barela, neznatno premašivši prethodni rekord iz 70-ih godina prošlog stoljeća, od 39 milijardi barela.

U SAD-u se prema vladinim podacima trenutno proizvodi rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

Na problem visokih globalnih zaliha nadovezuju se naznake posustajanja potražnje, kočeći rast cijena nafte.

Stoga su vodeći proizvođači uvrstili mogućnost ograničenja opskrbe u dnevni red redovnog sastanka OPEC-a koji će krajem idućeg tjedna biti održan u Beču. Spominje se smanjenje opskrbe za milijun do 1,4 milijuna barela dnevno.

"Sljedeći sastanak OPEC-a bit će ključan za smjer kretanja cijena nafte u 2019. godini", konstatirao je na Reutersovom Globalnom naftnom forumu Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

"Sudionici će morati donijeti odluku u kontekstu snažnog rasta američke proizvodnje nafte iz škriljaca i, bar zasada, prigušenih očekivanja rasta globalne potražnje za naftom", dodaje Tchilinguirian.

"Glavni je razlog slabosti tržišta bojazan da OPEC i partneri neće učiniti dovoljno kako bi riješili aktualnu prekomjernu opskrbu", tumači Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PMV Oil.

Prije OPEC-ova sastanka vodeći proizvođači Rusija, SAD i Saudijska Arabija okupit će se danas i sutra u Buenos Airesu gdje se održava sastanak na vrhu 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20. Očekuje se da će uz glavnu temu trgovinskih ratova razmatrati i naftnu politiku.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 58,09 dolara, što znači da je bila 1,16 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.