Veće zalihe i obnovljene napetosti između SAD-a i Kine spustile cijene nafte ispod 64 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Nov.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće zalihe i obnovljene napetosti između SAD-a i Kine spustile cijene nafte ispod 64 dolara

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon što su službeni podaci iz SAD-a potvrdili rast zaliha sirove nafte i benzina a američki predsjednik Donald Trump potpisao zakon kojim je iskazana potpora prosvjednicima u Hong Kongu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zatvaranje i iznosila je 63,74 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 18 centi nižoj cijeni, od 57,93 dolara.

Američke zalihe sirove nafte nabujale su u prošlom tjednu za 1,6 milijuna barela, a proizvodnja se popela na rekordnih 12,9 milijuna barela dnevno, uz paralelnu smanjenu aktivnost prerade u rafinerijama, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće vlade u Washingtonu.

Time je potvrđen trend iz izvješća Američkog instituta za naftu (API), koje je u utorak pokazalo rast zaliha u prošlom tjednu, za 3,6 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov blagi pad.

Trgovci pozorno prate i američko-kineske trgovinske pregovore. Dva vodeća svjetska gospodarstva drže tržišta u napetosti, izmjenjujući poruke koje naizmjence bude nadu i raspiruju zabrinutost budući da je riječ o najvećim potrošačima energenata u svijetu. Njihov je trgovinski sukob zakočio svjetski gospodarski rast a time i potražnju za naftom.

Trenutno prevladava zabrinutost, nakon što je Kina upozorila SAD da će odgovoriti "čvrstim protumjerama" na američke zakone kojima je iskazana potpora protuvladinim prosvjednicima u Hong Kongu.

Investitori strahuju da bi taj korak mogao dodatno odgoditi preliminarni sporazum SAD-a i Kine.

"Odobrenje zakona kojim se podržavaju hongkonški prosvjednici vjerojatno će dovesti u pitanje trgovinski sporazum jer je Kina ponovila da će uzvratiti", tumači Hussein Sayed iz FXTM-a.

"Ako investitori posumnjaju da je trgovinski sporazum uistinu u opasnosti, očekujte nagle rasprodaje u prosincu. Za sada su odlučili pričekati (sa zaključcima)", dodaje Sayed.

U sljedećem će se tjednu pozornost tržišta preusmjeriti na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera poput Rusije, grupe OPEC%2B koja ograničava opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi poduprla cijene.

"Očekujemo da će OPEC produljiti važeći sporazum o smanjenju proizvodnje, koji bi trebao isteći krajem ožujka, za tri do šest mjeseci," rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Ruske naftne kompanije predložile su da njihove kvote u sklopu sporazuma koji bi važio do kraja ožujka ostanu nepromijenjene, podvrgavajući pritisku OPEC da izbjegne značajniju promjenu proizvodne politike.

Također su ponudile da se iz proizvodnih kvota isključi posebni, lagani tip nafte, budući da Rusija posljednjih mjeseci muku muči s poštivanjem zacrtane, smanjene razine proizvodnje.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64,40 dolara, što znači da je porasla 48 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.