Vatikan oprostio grehe Karlu Marksu

Izvor: Blic, 22.Okt.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan oprostio grehe Karlu Marksu

Sveta stolica je revidirala svoj stav o misliocu koji je svojevremeno

religiju nazvao opijumom za mase, tvorcu naučnog komunizima Karlu Marksu, prenosi londonski Tajms.



Time se Marks, nastavlja list, pridružio Galileju, Darvinu i Oskaru Vajldu na sve dužem spisku istorijskih ličnosti za koje sada važi do skoro malo verovatan revidirani stav rimokatoličke crkve.

Povod za drugačije vatikansko gledanje na pisca Kapitala Tajms vidi u tekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lista Svete stolice Oservatore Romano po kojem su rane Marksove kritike kapitalizma posebno naglasile socijalno otuđenje koje oseća veliki deo čovečanstva koji, čak i danas, ostaje isključen i van tokova procesa donošenja ekonomskih i političkih odluka, prenosi BBC.

Iako pomenuti tekst nije lišen kritika na račun Marksa injegovog materijalisitčkog viđenja istorije, Tajms podseća i da je papa Benedikt poprilično zauzet revidiranjem stava crkve prema savremenom kapitalizmu te da je, motivisan recesijom, ocenio da je globalni kapitalizam na stranputici i da bi učenje crkve, po papi, fokusiranjem na pravdu za

slabe i tešnjom regulacijom tržišta moglo da obnovi ekonomsko zdravlje sveta.

Sve u svemu, zaključuje Tajms, sada kada je i Marks od Vatikana dobio prelaznu ocenu, pitanje koje sledi glasi ko je sledeći?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.