Vakcinisanje i evropska industrija podigli cijene nafte iznad 65 dolara

Izvor: Capital.ba, 02.Mar.2021, 11:03

Vakcinisanje i evropska industrija podigli cijene nafte iznad 65 dolara

LONDON, Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara, potaknute optimizmom zbog vakcinisanja protiv covida 19, američkim paketom podsticaja i rastom fabričke aktivnosti u Evropi i pored korona ograničenjima. FOTO: Pexels Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,05 dolara. U skoro istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 62,12 dolara. Cijena >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << je na oba tržišta u februaru skočila 18 odsto. “Tri su glavna faktora koja daju podršku cijepljenje, optimizam u pogledu privrednog rasta i stajalište da će se prekomjerno obezbjeđivanjne na naftnom tržištu smanjiti zahvaljujući prva dva faktora“, tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa. Sve više zemalja vakciniše građane protiv covida 19, a ohrabruje i odobrenje Johnson&Johnsonove vakcine, ulijevajući nadu u oporavak privrede. Podaci o industrijskoj proizvodnji iz svijeta bili su različiti. Tako je rast fabričke aktivnosti u Kini u februaru pao na najniži nivo u devet mjeseci, ali je u Njemačkoj aktivnost dostigla najviši nivo u više od tri godine, a ubrzala je i u evrozoni, zahvaljujući sve većoj potražnji. Podršku cijenama pružilo je i usvajanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa paketa pomoći vrijednog 1.900 milijardi dolara. Ako ga odobri i Senat, osiguraće novac za vakcine i medicinske potrepštine, a domaćinstva i male kompanije dobiće dodatnu hitnu finansijsku pomoć. To će uticati na potražnju za energijom, objašnjava Reuters. Trgovci će pratiti i ovosedmični sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, koji bi mogli povećati proizvodnju za čak 1,5 miliona barela dnevno. Analitičari ING-a smatraju da bi OPEC+ trebao biti oprezan da trgovce ne bi zatekao prekomjernim povećanjem nabavke. “U nafti je trenutno puno špekulativnog novca i (proizvođači) će nastojati izbjeći mjere koje bi (investitore) nagnale u bijeg“, kazali su analitičari. Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne košare nafte njegovih članica u petak iznosila 64,37 dolara, što znači da je bila za 1,05 dolara niža u odnosu na prethodni dan trgovanja. Reuters Чланак Vakcinisanje i evropska industrija podigli cijene nafte iznad 65 dolara се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: London,   Coronavirus

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Nafta pojeftinila uoči očekivanog rasta proizvodnje

Izvor: Capital.ba, 02.Mar.2021

LONDON – Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu pošto se očekuje da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte /OPEK/ na sastanku tokom sedmice postići saglasnost o povećanju proizvodnje. FOTO: Pexels U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 24...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.