VELIKE TENZIJE U LONDONU: Krunisanje kralja Čarlsa  pod najvećim merama bezbednosti zbog straha od napada

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2023, 12:48

VELIKE TENZIJE U LONDONU: Krunisanje kralja Čarlsa pod najvećim merama bezbednosti zbog straha od napada

Kraljevsko obezbeđenje planira najveću bezbedonosnu operaciju zbog straha od napada od eko-aktivista, terorista i anarhista.

Ceremonija krunisanja Kralja Čarlsa biće 6. maja, a kraljevsko obezbeđenje planira najveću bezbedonosnu operaciju zbog straha od napada od eko-aktivista, terorista i anarhista.

- Pretnja sada je veća nego u poslednjih 50 godina - rekao je bivši šef Kraljevskog obezbeđenja Dai Dejvis, piše Miror.

Inače, odvojeni protesti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predizborne grupe Republika u Milton Kejnsu, Čičesteru i Jorku poslednjih nedelja prošli su bez incidenata. Ali službenici su stavili pod nadzor republičke članove i ekološke grupe kao što je koalicija Stop Oil, koji su naneli pustoš učesnicima u saobraćaju i poprskali korporativne zgrade bojom kako bi pozvali vladu da prestane da koristi fosilna goriva.

Bezbednosni izvori su upozorili da bi takve grupe mogle da iskoriste i krunisanje, koje bi trebalo da gleda globalna televizijska publika od 100 miliona, kao odskočnu dasku za svoju kampanju.

Šefovi bezbednosti se bore protiv neviđenog broja pretnji terorista, anarhista i eko-aktivista koji žele da ometaju događaj. Policajci kraljevske zaštite planiraju najveću bezbednosnu operaciju u generaciji zbog straha od bezbednosti za kralja i kraljicu za vikend krunisanja.

Prikupljeni su obaveštajni podaci snaga u Severnoj Irskoj o potencijalnim republičkim napadima disidenta tokom krunisanja kralja Čarlsa. Mirror takođe može da otkrije da su snage u Engleskoj snimale i profilisale antimonarhističke kampanje zbog straha da će ciljati glavni događaj 6. maja. Kralj i kraljica su za dlaku izbegli da ih pojedinci gađaju jajima poslednjih nedelja u Jorku i Lutonu tokom javnih šetnji.

- Jasno je da je pretnja monarhiji velika kao što je bila u poslednjih 50 godina – a potencijal je veliki zbog porasta irskih disidentskih grupa i pojačane akcije grupe anarhističkih kampanja. Elitni policajci posebno paze na druge pojedince koji su "fiksirani" na kraljevske porodice. U decembru 2021. godine, Jasvant Sing Čail je ušao u dvorac Vindzor sa napunjenim samostrelom tražeći pokojnu kraljicu Elizabetu. Prošlog meseca postao je prva osoba koja je osuđena za izdaju od 1981. godine - rekao je Dai Dejvis.

Inače, kralj je zabranio televizijskim kamerama da snimaju trenutak kada je pomazan svetim uljem pre nego što bude krunisan u Vestminsterskoj opatiji.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.