Uzvišeni marš u Utopiju

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jul.2016, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uzvišeni marš" u Utopiju

Sada kada i London i Brisel znaju na čemu su, prvi potez u nastalom evropskom gambitu pripada novoj britanskoj vladi - da aktivira taj član 50. Lisabonskog ugovora koji reguliše poroceduru izlaska jedne zemlje iz članstva u Evropskoj uniji.

Referendum od 23. juna na kome su građani Britanije (52:48) očitali opelo EU kakvu smo do sada poznavali, otvorio je krupna pitanja, a naročito ono najvažnije: da li je projekt >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prvih sanjalaca ujedinjenog evropskog kontinenta u stanju da dalje živi u novom vremenu i prilikama; i da li je odlazak Britanije prva milja na putu odlaska Evropske unije u istoriju.

Onaj deo političke elite na Ostrvu, koja je pokrenula i iznedrila Bregzit insistira da je odlazak Britanije više nego jedna članica manje u Projektu koji polako troši svrhu svog postojanja.

"Odlazak znači odlazak" izgovorila je nova predsednica britanske vlade, Tereza Mej. To na engleskom jeziku znači da predstojeći pregovori o razdruživanju sa Briselom neće imati za temu nikakvu, eventualnu "preformulisanu" Evropsku uniju, nego (mukotrpno) dogovaranje o modelu budućih odnosa između Britanije izvan EU i onoga što će da ostane od EU.

Krupni igrači u Vajtholu drže da je odlazak više od pukog napuštanja članstva; da je nešto potencijalno uzbudljivije; da znači kako je ovakva Evropska unija postala vrsta birokratskog nedonoščeta, otrgnuta od demokratske kontrole, kakvu njeni osnivači nisu imali u vidu i da je, napokon, iscrpila nekadšnju čaroliju najboljeg od svih svetova.

Pa, kakva je, onda, vizija Britanije izvan EU, sada kada je pala odluka o razlazu?

- "Nezavisna" Britanija će i dalje da trguje slobodno sa EU, ali formalno neće da bude deo Evropskog zajedničkog tržišta;

- Referendum znači kraj britanske godišnje kontribucije u budžetu EU;

- London će da uvede za imigrante iz Zajednice, australijski sistem poena;

- Evropski sud pravde neće imati nikakvu jurisdikciju nad britanskim poslovima;

- Građani EU neće više imati pravo da se slobodno kreću i naseljavaju u Britaniji;

- Britanija će da prihvata samo one imigrante iz ostataka EU, koje ona želi i za koje ima ekonomsku potrebu;

- Ukoliko Brisel odbije da slobodno trguje sa Britanijom ili joj, pak, uvede posebne tarife, to bi bio - tvrdi se u Vajtholu - pucanj u vlastitu nogu i potez koji ne žele - recimo - nemački proizvođači automobila; francuski proizvođači vina ili italijanske modne kuće....

- Samo pet posto britanskih kompanija koje trenutno trguju sa EU prihvatile bi (procenjuje se) briselska pravila ponašanja; 95 posto koje to ne prihvate, biće slobodne da posluju po svetu, oslobođene briselske birokratije...

Daleko od toga da bogorade za naklonosti Brisela (kao neki koje ne treba ni imenovati), u Londonu kažu da ovo ne podleže pregovaranju; da je ponuda "uzmi ili ostavi" Uniji koja se zaglavila između "utopije i uzvišenog marša" u utopiju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.