Uspeh srpskih lekara: Obavljena prva transplantacija bubrega u Tiršovoj

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 17:01

Uspeh srpskih lekara: Obavljena prva transplantacija bubrega u Tiršovoj

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj obavljena je prva transplantacija bubrega, a tim hirurga predvodili su stručnjaci iz Londona.

Transplantacija je izvedena desetogodišnjem dečaku, a organ je donirala njegova majka. Načelnik odeljenja hemodijalize Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Brankica Spasojević rekla je za Tanjug da dečaku sada sledi potpuno novi život.

"Trenutno smo svi srećni, jer je transplantiran naš dugogodišnji pacijent, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dečak koji ima deset godina, koji se razboleo pre sedam godina i koji je pet godina proveo na peritoneumskoj dijalizi. On ima sreću, i mi zajedno sa njim, da ima živog donora. Njegov kvalitet života će biti neuporedivo bolji u odnosu na svih ovih pet godina provedenih uz aparat za dijalizu, brojne kontrole, gomilu lekova koje pije i sada sledi jedan potpuno novi život kome se svi radujemo", rekla je Spasojević.

Operaciju je izveli hirurzi iz Londona Nikos Kesaris i Joanis Lukopulos, kao i srpski hirurg Vlada Radlović.

Direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Siniša Dučić podsetio je da je dolazak hirurga iz "Grejt Ormond Strit" bolnice iz Londona organizovao Republički fond za zdravstveno osiguranje i iskazao zahvalnost Fondu i državi.

"Ono što je dobra strana jeste i što deca neće morati da idu van naše zemlje da budu transplantirana, a i roditelji su tu. Naši hirurzi, anesteziolozi i nefrolozi na licu mesta uče, a pored toga dogovor je i da odlaze na dalju edukaciju u Englesku", izjavio je Dučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prva transplantacija bubrega desetogodišnjaku u Tiršovoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2023

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj obavljena je prva transplantacija bubrega, a tim hirurga predvodili su stručnjaci iz Londona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.