Umrla beba Šamime Begum, tinejdžerke u ID

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla beba Šamime Begum, tinejdžerke u ID

Sin Šamime Begum, tinejdžerke koja je pobegla iz Londona u Siriju kako bi podržala ID, je umro.

Kako prenosi BBC, beba koja je bila stara dve nedelje umrla je od infekcije pluća.

Smrt je potvrdila grupa koja kontroliše kamp u kom je bila Begum.

Oni su naveli da je beba u četvrtak dovedena kod lekara koji ju je zajedno sa majkom poslao u bolnicu. Beba je preminula istog dana.

“Ne znam da li je vest o smrti istinita ili ne, ali mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kažem da je verovatno mnogo nevine dece rođeno u ovoj ratnoj zoni. Saosećam sa tom decom koja su bila uvučena u ovo. To je podsetnik zašto je tako opasno za svakoga da bude u ratnoj zoni”, rekao je britanski ministar Sajid Džavid u razgovoru za BBC pre nego što je smrt bebe potvrđena.

Podsetimo, Šamima Begum, londonska 19-godišnjakinja koja je pre četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, porodila se pre dve nedelje u izbegličkom kampu u toj zemlji.

U intervjuu koji je Tajms objavio 13. februara, Begum je navela da je na samom kraju trudnoće i da želi da se vrati kući radi zdravlja svog deteta. Imala sam ih već dvoje, ali su oba deteta umrla u Siriji.

Nakon bega u Siriju sa 15 godina udala se za borca ID. Život u Raki za Tajms je opisala kao skoro normalan, “tu i tamo padne neka bomba”, a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega, te da je uopšte nije šokirala slika “odrezane glave” neprijateljkog borca koju je videla u smeću.

Sada je htela da se vrati jer smatra da je kalifatu došao kraj. Britanci su joj oduzeli državljanstvo, ali je njena porodica uložila žalbu na to, koja je u toku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UMRLA BEBA NEVESTE DŽIHADA KOJOJ JE BRITANIJA ZABRANILA POVRATAK: Šamimi vec umrlo dvoje dece u SIRIJSKOM PAKLU!

Izvor: Kurir, 09.Mar.2019

Sin Šamime Begum, tinejdžerke koja je pobegla iz Londona u Siriju kako bi podržala ID, je umro.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.