Umjesto industrijske strategije britanska premijerka predložila poticaje za inovacije

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Nov.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umjesto industrijske strategije britanska premijerka predložila poticaje za inovacije

LONDON - Britanska premijerka najavila je u ponedjeljak podršku države inovacijama, kroz pojačana ulaganja u istraživanje, znanost i razvoj, stratešku ulogu javne nabave i "dubinski" poticajan porezni sustav.

Još u ljetošnjoj utrci za vodeću poziciju u britanskoj konzervativnoj stranci Theresa May založila se za novi pristup gospodarstvu, ističući važnost industrijske strategije.

U današnjem govoru >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << britanske premijerke na godišnjoj konferenciji Federacije britanske industrije (CBI) te su najave svedene na poticanje inovacija.

Vlada tako namjerava povećati financiranje znanstvenih istraživanja i razvoja za dvije milijarde funti godišnje do 2020. godine.

Kao dodatnu mogućnost istaknula je i "stratešku upotrebu javne nabave", po uzoru na Sjedinjene Države.

Dodatni poticaji bit će osigurani kroz sustav oporezivanja, istaknula je britanska premijerka u današnjem govoru.

"Analizirat ćemo i potporu koju pružamo inovativnim kompanijama kroz porezni sustav... jer moj cilj nije samo da Velika Britanija ima najnižu stopu poreza na dobit u skupini G20 već i da ona temeljito potiče inovacije", naglasila je britanska premijera.

London je već ranije najavio spuštanje stope poreza na dobit sa sadašnjih 20 na 17 posto u 2020. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavljivao je u predizbornoj kampanji da će sniziti stopu poreza na dobit na 15 posto, ali iz britanskog ministarstva financija signaliziraju kako smatraju da bi Britanija unatoč tome bila konkurentnija kada se uračunaju dodatni američki porezi.

Britanska premijerka odustala je pak od obveznog uključivanja predstavnika radnika u upravne odbore kompanija. Iako bi radnici i potrošači trebali biti zastupljeni u tim tijelima, najefikasnije rješenje tek treba utvrditi, naglasila je britanska premijerka.

Među mogućim rješenjima spomenula je zadržavanje postojeće strukture odbora, dopunjene savjetodavnim vijećima.

Prijelazni sporazum s EU o Brexitu

May je također naznačila da će Britanija nastojati postići "prijelazni sporazum" s Europskom unijom kojim bi se ublažile posljedice Brexita.

"Svjesna sam da će trebati razmotriti određena pitanja... da ljudi ne žele nagle, neočekivane promjene, žele koliko-toliko pouzdano znati kako će se stvari razvijati, to će biti dio našeg posla u pregovorima", kazala je May.

U današnjem govoru na konferenciji CBI-ja May nije željela otkriti detalje vladine pregovaračke pozicije prije no što pokrene postupak istupanja iz EU. Upravo bi poslovni čelnici trebali razumjeti da ne želi ugroziti šanse za postizanje "pravog" sporazuma, naglasila je May.

Upozorila je poslovne čelnike da su britanski radnici glasom za izlazak iz EU zapravo tražili promjene.

"Narušen je ugled poslovnog sektora u cjelini", naglasila je May, pozivajući se na istraživanje koje je pokazalo da samo 35 posto radnika s niskim primanjima vjeruje kompanijama. "Ponašanje manjine naškodilo je ugledu većine. Smatrali mi to pravednim ili ne, jasno je da se nešto mora promijeniti", zaključila je.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.