Ukradena remek-dela 40 godina visila u kuhinji

Izvor: Večernje novosti, 02.Apr.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena remek-dela 40 godina visila u kuhinji

Dve slike, vredne nekoliko miliona evra, koje su ukradene 1970. u Londonu, pronađene su nakon dugogodišnje istrage na Siciliji u kući jednog penzionera koji ih je držao okačene u kuhinji, saopštila je danas italijanska policija.Reč je o "slikama od izuzetnog istorijskog i umetničkog značaja", izjavio je general Mariano Mosa, na čelu policijskog odeljenja zaduženog za kulturnu baštinu.On je na današnjoj konferenciji za novinare u Rimu, u prisustvu ministra kulture Darija >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Frančeskinija, rekonstruisao tok istrage koja je dovela do otkrića platna francuskih impresionista Pola Gogena (1848-1903) i Pjera Bonara (1867-1947).General Mosa je naveo da se samo Gogenovo delo procenjuje na nekoliko desetina miliona evra.Slike su ukradene 1970. iz kuće bogate londonske porodice Mark-Kenedi, da bi potom bile zaboravljene u vozu koji je saobraćao između Pariza i Torina. Nakon što su provele neko vreme u birou za izgubljene stvari na stanici u Torinu, slike su 1975. prodate na aukciji jednom radniku Fiata za 45.000 lira (23 evra) koji nije ni slutio da je postao vlasnik dela vrhunskih umetnika."Obesio ih je o kuhinjski zid, najpre u svom stanu u Torinu, a zatim u kući na Siciliji gde se preselio kada je otišao u penziju. Tu su ostale narednih 40 godina", kazao je Mosa, prenosi AFP.Karabinijeri su uspeli da reše misteriju na osnovu fotografija do kojih su došli i pretragom kroz kataloge muzeja, aukcijskih kuća i interneta. Italijanska policija služba zadužena za kulturnu baštinu raspolaže sa najvećom bankom podataka o ukradenim umetničkim delima, a već 45 godina njena ekspertiza u ovom domenu je visoko cenjena, navodi Frans pres.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Remek-dela 40 godina visila u kuhinji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2014, 10:17

Dve slike, vredne nekoliko miliona evra, koje su ukradene 1970. u Londonu, pronađene su nakon dugogodišnje istrage na Siciliji u kući jednog penzionera koji ih je držao okačene u kuhinji, saopštila je danas italijanska policija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.