Ubrzana militarizacija interneta

Izvor: Politika, 17.Jan.2011, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzana militarizacija interneta

LONDON - Svi britanski listovi beleže, u današnjim izdanjima, vest da je kompjuterski virus kojim je prošle godine onesposobljen i, navodno, značajno unazađen iranski nuklearni program delo američkih i izraelskih stručnjaka.

Londonski „Tajms” upozorava, tim povodom, da se militarizacija Interneta odvija ubrzanim tempom, a otkako se saznalo za kompjuterski virus Staksnet, reakcija stručnjaka bila je jedinstvena - sajber ratovanje više nije ograničeno na naučno-fantastične >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << romane i Holivud, već je postalo opasna stvarnost.

Iako ni Pentagon, ni američka Nacionalna agencija za bezbednost ne priznaju da rade na razvoju ofanzivnog sajber oružja, javna je tajna da je Amerika predvodnik na tom polju. Slede je Kina, Francuska, Rusija, Indija, Britanija i Izrael.

Amerika je, podseća Tajms, prošle godine virtuelni prostor zvanično označila kao peti vojni domen, pored kopna, mora, vazduha i svemira.

Iranski predsednik Ahmadinežad priznao je da je Staksnet pričinio veliku štetu nuklearnom programu njegove zemlje.

Podjednako moćna je i poruka koju je taj virus poslao svetu - kogod da smo, u stanju smo da vam, pomoću kompjutera, nanesemo ozbiljnu štetu.

Istinski sajber rat, koji je na pomolu, biće, po svemu sudeći, prljavo i anarhično poglavlje u istoriji oružanih sukoba, čitamo u Tajmsu. 

Tanjug

objavljeno: 17.01.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Times: Ubrzana militarizacija interneta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jan.2011

Londonski list "Times" danas izvještava da je kompjuterski virus kojim je prošle godine onesposobljen i, navodno, značajno unazađen iranski nuklearni program djelo američkih i izraelskih struènjaka. List upozorava da se militarizacija interneta odvija ubrzanim tempom. Otkako se...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.