KRUNISAN KRALJ ČARLS TREĆI: Svečanu ceremoniju upriličio grčki hor u znak sećanja na princa Filipa (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2023, 11:01

KRUNISAN KRALJ ČARLS TREĆI: Svečanu ceremoniju upriličio grčki hor u znak sećanja na princa Filipa (FOTO/VIDEO)

Svečana ceremonija krunisanja započeće u 10.20 ujutru po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera i pored parlamenta do Vestminsterske opatije, gde bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati

Podsetimo, krunisanju je trebalo da pristvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će otkazao put u London zbog tragedije koja se dogodila u školi "Vladislav >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ribnikar" u kojoj su stradali osmoro dece i čuvar, i tragedije u Mladenovcu i selima Malo Orašje i Dubona, gde je ubijeno osmoro, a ranjeno 14 ljudi.

Predsednik Srbije primio je pismo Njegovog kraljevskog veličanstva kralja Čarlsa III u kojem je kralj izrazio saučešće srpskom narodu koje žali za žrtvama.

- U potpunosti razumem razloge zbog kojih nećete biti u prilici da prisustvujete ceremoniji krunisanja, imajući u vidu jučerašnje šokantne događaje. Moja supruga i ja izražavamo najdublje saučešće Vama, srpskom narodu i porodicama i prijateljima svih žrtava. Tokom moje posete Srbiji 2016. godine, imao sam priliku da lično osetim ljubaznost i velikodušnost srpskog naroda. Nadam se i verujem da će vam upravo taj duh pomoći da prebrodite ove teške dane  - navedeno je u pismu britanskog kralja.

Kralj Čarls i kraljica Kamila izašli su na balkon bakingemske palate da pozdrave hiljade građana koji su se okupili. Iako pljušti kiša, građani sa ushićenjem pozdravljaju kraljai njegovu suprugu.

Nakon što je krunisan, kralju je prišao njegov stariji sin princ Vilijam, koji ga je ovlaš poljubio u obraz. Tada mu je Čarls rekao: "Hvala ti, Vilijame".

Kralj Čarls postao je sedmi monarh koji je poneo zlatnu krunu Svetog Edvarda.

Širom Londona čuju se zvona.

Nakon oblačenja zlatne odore kralj je seo u krunidbenu stolicu gde su mu prineli regalije.

U ovom trenutku peva grčki hor, u znak sećanja na oca kralja Čarlsa, princa Filipa.

Kralj Čarls će se sada povući iza paravana, gde će biti počinjen svečani čin miropomazanja. Kralja će sveštenik u Vestminsterskoj opatiji pomazati svetim uljem blagosiljanim u Jerusalimu, po rukama, grudima i glavi, neposredno pre nego što bude krunisan.

Iz Bakingemske palate su ranije saopštili da se čin miropomazanja smatra ''privatnim trenom između suverena i Boga'', te će se u te svrhe koristiti paravan.

Sa rukom na bibliji, kralj Čarls je položio zakletvu.

Ceremonija krunisanja britanskog kralja Čarlsa III počela je prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima (kongregacija), odnosno čin u kome će ga oni prepoznati kao "nesumnjivog kralja". Taj čin vodi kentberijski biskup. Nakon prepoznavanja kongregacija je odgovorila: "Bože čuvaj kralja Čarlsa. Nakon toga počeo je čin davanja zakletve.

Kočija u kojoj su kralj Čarls i njegova supruga stigla je ispred Vestminsterske opatije.

Podsetimo, krunisanju ne prisustvuje njegova supruga Megan Markl.

Hiljade građana koji su duž rute od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije sa oduševljenjem prate ceremoniju i pozdravljaju kralja i njegovu suprugu, javljaju naši reporteri.

Kralj Čarls i njegova supruga Kamila krenuli su kočijom ka Vestminsterskoj opatiji. Par je u kočiji koja je specijalno napravljena za Dijamantski jubilej kraljice Elizabete 2012. godine.

Kočija ima hidraulične amortizere i klima uređaj.

Prva dama SAD prisustvuje krunisanju kralja Čarlsa. Ona je u ovim trenucima stigla u Vestminstersku opatiju.

Čarls je u pratnji supruge Kamile stigao u palatu iz koje će, za oko sat vremena, krenuti put Vestminsterske opatije.

U Vesminstersku opatiju stigli su čuvena glumica Ema Tompson i pevač Lajonel Riči.

Građani Velike Britanije kažu da su sa nestrpljenjem iščekivali 6. maj i da su uzbuđeni.

"Ovo je veliki dan za nas", kažu nam.

Veliki broj građana ogrnuo je zastavu dok ubrzanim hodom pešače ka ulicama kuda će proći svečana povorka.

Westminster Abbey is ready for the #Coronation of King Charles III and Queen Camilla. pic.twitter.com/LfS3wJBK4k

— The Royal Family (@RoyalFamily) May 5, 2023

Šestoro pripadnika antimonarhističkog pokreta uhapšeno je dok su pokušavali da priđu Tragalgar skveru, javlja Sky News.

Prvi gosti počeli su polako da pristižu u Vestminstersku opatiju. Oko 20 članova Doma lordova, obučeni u tradicionalne crvene odore, stigli su da zauzmu svoja mesta.

Brojni građani čuvali su sebi mesto na ulicama tokom noći, kako bi danas iz prvih redova mogli da prate ceremoniju krunisanja.

Podsetimo, u povorci će učestvovati oko 200 pripadnika oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će još njih 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji biće isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

Kralj Čarls III će biti predstavljen "narodu" - tradicija koja datira još iz anglosaksonskih vremena, tako što će stojeći pored stolice za krunisanje stare 700 godina, da se okrene licem prema četiri strane opatije, nakon čega će biti proglašen "nesumnjivim kraljem".

Prisutni će uzvikivati "Bože čuvaj kralja!" a trube će se oglasiti nakon svakog okretanja stranama. Nakon toga uslediće polaganje dve zakletve - na Jevanđelju i na deklaraciji čime će se obavezati da će ostati "verni protestant", nakon čega će biti pomazan. Čin pomazanja obavljaće se iza paravana, jer se smatra najsvetijim delom službe zbog čega kralj mora da bude sakriven od pogleda.

Nakon toga kralj će nositi krunu Svetog Edvarda, prvi i poslednji put u životu, u zlatnom kaputu - Supertuniki i biće mu predstavljeni vladarska kugla, krunski prsten, vladarsko žezlo sa krstom i vladarsko žezlo sa golubom. Nakon toga širom zemlje će se oglasiti zvona i zvoniti dva minuta, trube, a biće ispaljena salva od 62 metka sa londonskog Tauera, ali i drugih gradova i brodova Kraljevske mornarice.

U završnom delu ceremonije kralj će preuzeti tron. U nju ga mogu čak podići i nadbiskup, biskupi i drugi sveštenici kraljevstva koji će klečati pred novim kraljem i zakljinjati mu se na vernost ljubeći mu desnu ruku. Princ Vilijam će biti jedini kraljevski vojvoda koji će kleknuti i odati počast kralju Čarlsu. Nakon počasti, kraljica Kamila će biti pomazana, krunisana krunom kraljice Marije i ustoličena na jednostavnijoj ceremoniji - iako neće morati da položi zakletvu. Posle toga, kralj i kraljica supruga će sići sa svojih prestolja i ući u kapelu Svetog Edvarda iza glavnog oltara gde će Čarls skinuti krunu Svetog Edvarda i staviti krunu Carske države pre nego što se pridruži procesiji iz opatije uz intoniranje nacionalne himne.

Čarls je rođen 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž, a prvi u liniji za nasledstvo postao je tri godine kasnije kada je umro kralj Džordž VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron.

Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu princ od Velsa, nakon čega je naučio da govori velški. Nakon univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gde se kvalifikovao da vozi helikopter i time postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja sa padobranom.

U mladosti Čarls je povezivan sa brojnim ženama i važio je za najpoželjnijeg neženju. Imao je 21 godinu kada je prvi put sreo Kamilu Parker Bouls (tada Šand), međutim njihovu vezu prekinula je njegova odluka da uđe u Kraljevsku mornaricu i njena da se uda za majora Endrua Parkera Boulsa, Čarlsovog prijatelja.

Četiri godine kasnije, 1977, sreće 16-godišnju Dajanu Spenser, sa kojom je tri godine kasnije započeo vezu, da bi se venčali u julu 1981. godine u prenosu koji je gledalo 750 miliona ljudi širom sveta. Par je 1982. godine dobio sina Vilijama, a 1984. Harija, a Čarls je opet postao prvi u kraljevskoj porodici koji je prisustvovao porođajima. Čarls i Dajana su se zvanično razveli 1996. godine, a ona je godinu dana kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojim tadašnjim partnerom. Osam godina kasnije verio se sa Kamilom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.