UZBUNA U LONDONU, GORI CRVENI ALARM! Britanci hitno poslali podmornice, Rusi ne smeju da dođu do olupine aviona F-35!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Nov.2021, 23:34

UZBUNA U LONDONU, GORI CRVENI ALARM! Britanci hitno poslali podmornice, Rusi ne smeju da dođu do olupine aviona F-35!

Britanski stelt lovac F-35 se srušio u Sredozemno more odmah po poletanju sa nosača aviona "Kraljica Elizabeta"

Pilot pale letelice katapultirao se neposredno posle poletanja u rutinsku trenažnu misiju sa nosača aviona "Kraljica Elizabeta". Britanska kraljevska mornarica poslala je podmornice u Mediteran kako bi sprečila Rusiju da se dokopa tajne stelt tehnologije, nakon što je na dnu mora završio avion F-35! Pilot aviona se usled tehničkog kvara katapultirao neposredno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posle poletanja sa nosača aviona "Kraljica Elizabeta".

Letelica vredna više desetina miliona dolara završila je na dnu mora u međunarodnim vodama, a u Londonu su procenili da olupina ne sme da završi u ruskim rukama. Avion koji se srušio jedan je od osam britanskih F-35, koliko se nalazi na nosaču aviona "Kraljica Elizabeta", objavio je Dejli mejl.

Ovo je prvi put da avion opremljen najsavremenijim uređajima završi u međunarodnim vodama. Rusiji i Kini svakako su interesantni tehnologija, kao i radari poslednje generacije i brojni senzori kojima je letelica opremljena, a pomoću kojih u stelt tehnologiji može da leti nad neprijateljskom teritorijom supersoničnom brzinom.

Olupina aviona je locirana u sredu po podne, nekoliko sati posle incidenta. Ta lokacija će sada biti meta britansko-američkog tima, koji će pokušati da je izvuče na površinu. Ta operacija podrazumeva angažovanje specijalnog ronilačkog tima, kao i mini-podmornica. Pad aviona F-35 ponovo je pokrenuo pitanje koliko je ova letelica bezbedna. Velika Britanija trenutno poseduje 24 ova aviona, a planira da ih kupi ukupno 138.

Avion se srušio posle poletanja sa nosača aviona koji je pre sedam meseci napustio Veliku Britaniju i u koji je uloženo čak tri milijarde funti. Do 2025. Velika Britanija bi trebalo da od američke kompanije "Lokid Martin" dobije 48 ovih letelica.

- Detaljna istraga će utvrditi uzrok pada aviona i šta se dogodilo. Ali već sada se s velikom sigurnošću može reći da je najverovatniji razlog rušenja aviona u Mediteran problem s motorom - rekao je Kris Parz, penzionisani kontraadmiral.

Ministarstvo odbrane u Londonu insistira na tome da u nesreći nije bilo "neprijateljske akcije" i da se istraga u početku fokusirala na tehniku ili ljudsku grešku. Pilot je pri katapultiranju i padu u more zadobio lakše povrede. On je spasen helikopterom. Njegova porodica je obaveštena o incidentu. Britanski nosač aviona juče je trebalo da poseti princ Čarls tokom obilaska Egipta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.