UZ ROBOTSKE NOGE PARAPLEGIČARI MOGU DA PROHODAJU (VIDEO)

Izvor: Kurir, 16.Jul.2010, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZ ROBOTSKE NOGE PARAPLEGIČARI MOGU DA PROHODAJU (VIDEO)

LONDON - Dva Britanaca koji žive na Novom Zelandu proizvela su par bionskih nogu koje omogućavaju paraplegičarima da ponovo prohodaju. Ovaj pronalazak,

LONDON - Dva Britanaca koji žive na Novom Zelandu proizvela su par bionskih nogu koje omogućavaju paraplegičarima da ponovo prohodaju. Ovaj pronalazak, koji kao da je izašao iz holivudskog naučnofantastičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << filma "Robokap", predstavljen je nakon sedam godina rada.

Ričard Litl i Robert Irving, obojica inženjeri, očekuju da budu preplavljeni narudžbinama iz celog sveta kada njihov aparat, nazvan "reks" (Rex), skraćeno od "Robotic Exoskeleton" (robotski egzoskelet), počne krajem godine da se proizvodi, piše londonski Telegraf.

Bionske noge, teške 38 kilograma, pokreće mali električni motor koji radi na baterije. Korisnici invalidskih kolica prilaze bionskim nogama u sedećem položaju, ubacuju se u njih i upravljaju njima pomoću džojstika i kontrolnog panela na ruci. Konstruktori "reksa" kažu da se pomoću robotskih nogu može stajati, hodati po ravnoj površini, prelaziti preko manjih prepreka, okretati se, kao i penjati se i silaziti stepenicama.

Paraplegičar Hejden Alen, kome su lekari rekli da više nikada neće moći da hoda posle saobraćajnog udesa u kome je pre pet godina povredio kičmu, bio je jedan od prvih koji je isprobao bionske noge. On je demonstrirao hodalje pomoću "reksa" u radionici dvojice britanskih inženjera u Oklandu pred novozelandskim premijerom Džonom Kijem na svečanom predstavljanju bionske aparature. "Nikad neću zaboraviti kako je bilo videti moje noge kako se kreću poda mnom kada sam prvi put isprobao 'reks'", kazao Alen.

Litl i Irving su došli na ideju o bionskim nogama pošto je Irving oboleo od multipla skleroze. Pored toga, obojica imaju majke u invalidskim kolicima tako da su dobro upoznati sa svim preprekama sa kojima se suočavaju ljudi prikovani za kolica.

Cena bionskih nogu za kupce van Novog Zelanda kretaće se oko 150.000 dolara (116.000 evra).

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici napravili prve bioničke noge za ljude

Izvor: Blic, 16.Jul.2010

Dva britanska naučnika, koji žive na Novom Zelandu, napravili su prvi par robotskih nogu koje će omogućiti paraplegičarima da ponovo hodaju, prenosi "Dejli telegraf". ..Izum je predstavljen javnosti, sedam godina nakon što je njegov koncept skiciran na podmetaču za čaše. Ričard Litl i Robert...

Nastavak na Blic...

Nada za paraplegičare - robotske noge

Izvor: Glas javnosti, 17.Jul.2010, 07:01

LONDON - Dva Britanaca koji žive na Novom Zelandu proizvela su par bionskih nogu koje omogućavaju paraplegičarima da ponovo prohodaju. Ovaj pronalazak, koji kao da je izašao iz holivudskog naučnofantastičnog filma "Robokap", predstavljen je nakon sedam godina rada...Ričard Litl i Robert Irving,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.