Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2020, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN produžile sankcije Jemenu

Savet bezbednosti UN produžio je do februara 2021. svoj režim sankcija u Jemenu posle vrlo napetih pregovora Londona i Moskve koja je uz pretnju veta odbacila svako pominjanje Irana, čak i implicitno.

Rezoluciju koju je predložila Velika Britanija usvojilo je 13 zemalja članica SB UN, dok su Rusija i Kina ostale uzdržane.

Sankcije koje su isticale u sredu, uključuju produženje mandata stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << UN zaduženih za kontrolu embarga na oružje uvedenog 2015. i mogućnost zamrzavanja imovine i uvođenja zabrane putovanja.

Iako nije bilo većih teškoća prilikom pregovora poslednjih nedelju dana Rusija se iznenada juče usprotivila tekstu koji je pripremila Velika Britanija, i zapretila da će pribeći pravu veta, navele su diplomate.

Moskva je odbila svako pominjanje Irana, koji se pominje u poslednjem izveštaju stručnjaka UN, navode isti izvori.

U tom dokumentu stručnjaci tvrde da jemenski Huti pobunjenici od 2019. imaju novo oružje, dronove i krstareće rakete od kojih neki imaju tehničke karakteristike slične oružju proizvedenom u Iranu.

Iran koji podržava Hutije je uvek demantovao da ih snabdeva oružjem.

Na kraju je izbačeno iz teksta svako pominjanje sličnosti oružja Hutija sa oružjem proizvedenim u regionu.

U Jemenu se već pet godina sukobe Huti koje podržava Iran i vladine snage koje od 2015. podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Prema više nevladinih organizacija u ratu je poginulo desetine hiljada ljudi, uglavnom civila, i rat je prema UN izazvao najveću huanitarnu krizu na svetu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN produžile sankcije Jemenu

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 00:20

Savet bezbednosti UN produžio je do februara 2021. svoj režim sankcija u Jemenu...Odluku je doneo posle vrlo napetih pregovora Londona i Moskve koja je uz pretnju veta odbacila svako pominjanje Irana, čak i implicitno...Rezoluciju koju je predložila Velika Britanija usvojilo je 13 zemalja članica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.