UMRO GERI MUR

Izvor: Kurir, 07.Feb.2011, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMRO GERI MUR

LONDON - Legendarni rok gitarista i bivša zvezda grupe "Tin Lizi" Geri Mur, preminuo je u Španiji u 59. godini, objavili su britanski mediji.

Mur je rano u nedelju pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Esteponi, a uzrok smrti biće ustanovljen posle obdukcije na klinici u blizini Malage, objavio je list Ajriš tajms na svom veb sajtu.

Portparol britanskog Forin ofisa saopštio je da je Ministarstvo obavešteno o smrti Gerija Mura i da će pružiti svu potrebnu konzularnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pomoć, preneo je Rojters.

Nedugo po objavljivanju vesti o smrti Gerija Mura izrazima žaljenja oglasili su se brojni muzičari koji su s njim sarađivali.

Erik Bel, irski gitarista, čije je mesto u prvoj postavi grupe Tin Lizi zauzeo Mur, rekao je da ne može da veruje da Geri više nije među živima.

Geri je, prema njegovim rečima, bio snažan i zdrav i nikako ne može da bude žrtva rokenrola.

Murov kolega iz grupe Tin Lizi Skot Goram kaže da je bilo zadovoljstvo deliti scenu sa tako vrsnim gitaristom i divnim čovekom.

Geri Mur se tokom karijere okušao u nizu muzičkih žanrova, od bluza preko hevi metala do hard roka.

Objavio je dvadeset studijskih albuma, a niz velikih muzičkih imena kao što su BB King, Greg Lejk i Albert Kolins, mogu da se pohvale da im je na bini, solo gitaru svirao Geri Mur.

Poreklom iz Belfasta u Severnoj Irskoj, Mur je prvi put javno nastupio sa šest godina, a ozbiljnu karijeru počeo je šezdesetih godina, svirajući gitaru u grupi Skid Rou.

Slavu je stekao u grupi Tin Lizi, ali nikada nije pristao da bude ograničen na muziciranje u ovom irskom bendu.

Mur je 1973. godine objavio svoj prvi solo album "Grinding Stone", a zahvaljujući virtuoznom muziciranju ubrzo je postao priznata i poznata zvezda.

Iako se krajem sedamdesetih na kratko vratio u Tin Lizi, kao solista je privlačio nesmanjenu pažnju publike i kritike.

U to vreme je doživeo i uspeh na britanskim top listama, pre svega singlovima "Parisienne Walkways" i "Out in The Fields", podseća Bi-Bi-Si.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Gari Mur

Izvor: BBC na srpskom, 07.Feb.2011

Legendarni bluz gitarista iznenada preminuo u Španiji. Slavu stekao u irskoj grupi Tin Lizi. Uspešna solo karijera.

Nastavak na BBC na srpskom...

Kolege šokirane smrću Gerija Mura

Izvor: Press, 08.Feb.2011, 00:13

Nagla smrt Gerija Mura (58), koji je preminuo u snu u hotelskoj sobi u gradiću Estepona u Španiji gde je provodio odmor, zapanjila je muzički svet. Svi koji su do sada uputili izjave saučešća slažu se da ovoj tragediji nije prethodila nikakva najava i da je Mur živeo životom nekoga ko namerava...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.