U Evropi prvi slučaj virusa zika kod trudnice

Izvor: Večernje novosti, 05.Feb.2016, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Evropi prvi slučaj virusa zika kod trudnice

LONDON - U Španiji je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom zika kod trudnice, što je prvi takav slučaj u Evropi, prenosi danas Bi-Bi-Si.Dijagnoza je postavljena trudnici koja se nedavno vratila iz Kolumbije gde je, kako se veruje, zaražena virusom.Reč je o virusu koji prenose komarci i koji se brzo širi. Pojavio se u Brazilu u oktobru prošle godine gde je registrovan i povećan broj mikrocefalije kod dece.Ne postoje lek ni vakcina >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << protiv bolesti koju izaziva virus zika. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip.Virus je identifikovan 1947. u šumama Ugande i do sada je rasprostranjen bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Virus zika otkriven u pljuvački i urinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2016

Brazilski zdravstveni institut "Fiokruz" saopštio je danas da je prvi put otkriven virus zika u pljuvački i urinu i da će biti istražena mogućnost prenošenja virusapreko telesnih tečnosti...Institut je analizirao uzorke uzete od dva pacijenta i izradio delimični niz gena ovog virusa, rekao je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.