Tužilaštvo još bez odluke o žalbi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Avg.2010, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo još bez odluke o žalbi

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu još uvek nije odlučilo da li će se žaliti na odluku suda u Londonu da ne izruči Ejupa Ganića Srbiji.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić nije mogao da precizira da li će ni kada će biti podneta žalba na tu odluku, a rekao je da sada čekaju sugestije engleskog tužilaštva.

Iz Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu rekli su da su danas razgovorali sa engleskim kraljevskim tužilaštvom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putem video konferencijske veze.

Bruno Vekarić je rekao da je tužilaštvo iz Srbije prosledilo britanskim tužiocima, koji zastupaju srpsku stranu u tom slučaju, svoju analizu presude Suda za ekstradicije kojom je odbio da izruči Srbiji Ganića, člana ratnog predsedništva BiH.

"Mi smo uradili analizu presude, s naše strane, isto tako i oni će to uraditi i onda ćemo usaglasiti te naše zaključke i doneti konačnu odluku da li ima smisla ulagati žalbu višem sudu na odluku ekstradicionog suda u Londonu o puštanju Ejupa Ganića u Sarajevo, odnosno o odbijanju zahteva za ekstradiciju Srbiji", rekao je Bruno Vekarić.

Ukoliko Tužilaštvo ne uloži žalbu, javnost će biti obaveštena o svemu što je u vezi s ovom presudom urađeno, jer, kako kaže Vekarić, Tužilaštvo smatra da u njoj ima dosta manjkavosti.

Vukčević: Manjkavosti presude već utvrđene

U izjavi za "Novosti " tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je Tužilaštvo već "utvrdilo određene manjkavosti i pogrešno zaključivanje o odlučnim činjenicama".

"U ponedeljak ćemo razgovarati putem video-veze sa engleskim kraljevskim tužilaštvom i doneti odluku o žalbi", rekao je Vukčević.

On je odbacio tvrdnje Ganićeve odbrane i pojedinih stranih medija da je Srbija nudila da odustane od zahteva za ekstradiciju ukoliko BiH prizna Rezoluciju o Srebrenici koju je donela Skupština Srbije.

"Za mene je relevantan dopis Ministarstva pravde Republike Srbije u kome je na pitanje londonskog ekstradicionog suda nedvosmisleno odgovoreno da ne postoje nikakvi politički dogovori u vezi sa ovim predmetom. Da li su političari razgovarali o nečem drugom što bi pomoglo da u jednom delikatnom trenutku situacija u regionu bude relaksirana, ja ne znam", kazao je Vukčević.

"Ne vidim da to može biti predmet neke vrste političke trgovine. Ja ću uporno da postavljam pitanje: zašto još nismo nigde dobili pravosudni odgovor na pitanje ko je ubio 42 vojnika i ranio njih 73, u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine", dodao je Vukčević.

On je naveo da je londonski sud "poklonio veru iskazu gospodina Damira Arnauta, Ganićevog pravnog savetnika, koji je svedočio o navodnim diplomatskim pregovorima između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine uz posredovanje Turske". "Međutim, za mene je relevantan zvaničan odgovor našeg Ministarstva pravde", kazao je Vukčević.

On je dodao da je "još veći apsurd to što je sud u Londonu poklonio veru svedočenju Filipa Alkoka, a prihvatio je i navode odbrane da su se protiv Ganića već vodile dve istrage i da su donete odluke da se protiv njega ne pokrene postupak".

"Te odluke ne postoje, istraga protiv Ganića u BiH ni danas nije zatvorena, što je potvrdio i Milorad Barašin, glavni tužilac BiH", kazao je Vukčević.

Podsećamo, ekstradicioni sud u Londonu prošle nedelje doneo je odluku da ne izruči Srbiji Ejupa Ganića, protiv koga se ovde vodi istraga zbog sumnje da je učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Ganić tuži Srbiju?

Ejup Ganić tuži Srbiju? (Beta, arhiva)

S druge strane, bivši član ratnog predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić izjavio je da postoji mogućnost da tuži Srbiju i Englesku.

Sudija ekstradicionog suda u Vestminsteru Timoti Vorkmen je u obrazloženju odluke rekao da postoje dokazi da bi suđenje u Srbiji bilo politički motivisano.

Kako prenosi "Dnevni avaz", Ganić je rekao da je "Dobrovoljačka izmišljen problem", navodeći da je oko Sarajeva poginulo 5.000 srpskih vojnika, a da se Srbija "vezala za tih šest vojnika koji su poginuli u Dobrovoljačkoj".

Ganić je ponovio da "Srbija nema sređeno sudstvo i tužilaštvo", ali je dodao da "Srbija drži ključ mira na Balkanu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.