Tropska oluja diktira cenu nafte

Izvor: B92, 23.Avg.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tropska oluja diktira cenu nafte

London, Njujork -- Sirovom naftom se na berzi u Njujorku trguje po ceni od oko 74 dolara za barel.

Na tržištu je mogućnost da uragani izazovu poremećaj proizvodnje u Meksičkom zalivu bacila u drugi plan nesigurnost oko budućnosti globalne privrede i jačanja dolara.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 26 centi na 74,08 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berzi petroleja u Londonu u isto vreme poskupela za 39 centi na 74,65 dolara za barel.

Najvažnija energetska sirovina je u petak tokom trgovanja na berzi u Njujorku u jednom trenutku pojeftinila na najniži iznos od početka jula, kao reakcija na razočaravajuće ekonomske vesti iz SAD-a i pad globalnih berzanskih indeksa.

Danas je "tečno zlato", međutim, poskupelo usled zabrinutosti da tropska oluja Danijela ojačava iznad Atlantskog okeana i da bi do sutra naveče mogla da preraste u uragan, ali prognostičari navode kako se čini da se ta oluja kreće prema Bermudima i da neće ugroziti američko kopno.

"Tropska oluja Danijela ne predstavlja veću pretnju po proizvodna postrojenja u Meksičkom zalivu, ali sprečava da cena nafte padne ispod 74 dolara za barel", izjavio je analitičar konsultantske firme "Pervin end Gerc", Viktor Šam.

On navodi da na naftnom tržištu i dalje vlada pesimizam i da će cena nafte u bližoj budućnosti ostati na nivou od oko 75 dolara za barel, pri čemu do većeg pojeftinjenja ipak ne bi trebalo da dodje zbog straha od poremećaja proizvodnje usled uragana.

"Uprkos tome što početak sezone uragana u SAD nije bio mnogo aktivan, očekujemo da će vreme ipak uticati na to da se cena nafte tokom septembra održi na sadašnjem nivou, ali ako do kraja tog meseca ne bude jačih uragana, ipak postoji opasnost od značajnijeg pojeftinjenja", navodi se u izveštaju konsultantske firme "MF Global".

Pored toga, analitičari smatraju da do rasta cene "tečnog zlata" neće doći zbog primene mera zvaničnog Pekinga za "hlađenje" kineske privrede, za koju se mislilo da će biti najvažniji faktor koji bi doveo do rasta globalne tražnje energenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.