Totenhem slavio na „Enfildu”

Izvor: Politika, 15.Maj.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Totenhem slavio na „Enfildu”

U borbi za plasman u Ligu Evrope tim iz Londona pobedio Liverpul s 2:0. – Vigan preokretom nagovestio opstanak i izbacio Vest hem u niži rang. – Ivanović strelac, Čelziju samo bod. – Sampdorija ispala

Nedeljni mečevi 37. kola šampionata Engleske doneli su nekoliko iznenađujućih rezultata, a jedino je Vigan u derbiju začelja protiv Vest hema slavio kod kuće. Ba je pogocima u 12. i 26. minutu doveo „fenjerdžija” nadomak čuda. Međutim, domaćin je preokretom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u finišu susreta poslao popularne „čekićare” u drugu ligu i naovestio da će se u poslednjem kolu na gostovanju Stouku žestoko boriti za opstanak. Dvostruki strelac bio je N'Zobija, a izjednačio je Samon.

Liverpul je još jedanput razočarao. U najvažnijoj prvenstvenoj utakmici u kojoj je mogao da osigura izlazak na evroscenu odigrao je slabo, pa je sasvim zasluženo poražen od direktnog konkurenta za peto mesto Totenhema s 2:0. „Pevci” su poveli sjajnim pogotkom Van der Varta, a konačan rezultat postavio je Modrić s bele tačke. Ovim trijumfom Totenhem je uoči poslednjeg kola na poziciji koja vodi u Ligu Evrope.

Trokorak unazad napravio je Birmingem. Bez povređenog Žigića osvajač Liga kupa poražen je kod kuće od Fulama s 2:0 i naredne nedelje će u duelu s Totenhemom u Londonu pokušati da izbori opstanak. Oba gola delo su Hangelanda.

Čelzi je kod kuće remizirao s Njukaslom 2:2. Ivanović je već u drugom minutu doveo „plavce” u vođstvo, izjednačio je Gutirez kojeg je lopta pogodila nakon slobodnog udarca. Aleks je ponovo doneo prednost domaćinu, a bod gostima Tejlor u drugom od tri minuta nadoknade drugog dela.

Arsenal je u Londonu izgubio od Aston vile. Gosti su golovima Benta već u 15. minutu stekli veliku prednost. Domaćin je stvarao šanse, ali je samo Van Persi u 90 uspeo da smanji na 2:1. Ovim porazom „tobdžije” su dale realne šanse Mančester sitiju da ih prestigne i plasira se direktno u Ligu šampiona, a njih „otera” u kvalifikacije.

Nakon 38. kola predstoji burno leto, koje će pokazati da li su utakmice na „Stamford bridžu” i „Emirejtsima” bile i poslednje kod kuće Ančelotiju i Vengeru na klupama Čelzija i Arsenala.

Pretposlednje kolo prvenstva Italije razrešilo je sve nedoumice u vezi opstanka u ligi. Sampdorija se porazom kod kuće od Palerma 2:1 oprostila od „Serije A” i pridružila Breši i Bariju na putu u niži rang. Tomovićev Leče obezbedio je ostanak u eliti upravo pobedom u Breši 2:0, a naš reprezentativac je u 47. minutu zaradio žuti karton.

Juventus je bez Krasić izgubio u Parmi s 1:0. Desetim neuspehom „stara dama” se najverovatnije oprostila od evrokupova, pošto je Romi naredne nedelje kod kuće protiv Sampdorije dovoljan bod da zadrži šesto mesto. „Vučica” je, inače, poražena od Katanije s 2:1 u susretu u kojem je domaćin pogotke postigao u finišu drugog dela.

Fiorentina i Bolonja su remizirali 1:1, a meč su završili s desetoricom. Ljajić je u 87. minutu zamenio Paskvala, dok je na drugoj strani Radovanović sedeo na klupi za rezervne igrače. Udineze je s 2:0 slavio protiv Kjeva u Veroni i vratio se na četvrto mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

-----------------------------------------------------------

Ajaks 30. put šampion Holandije

Fudbaleri Ajaksa prišiće na dresove i treću zvezdicu, pošto su osvojili 30. titulu prvaka Holandije. Tim našeg reprezentativca Miralema Sulejmanija (igrao do 67. minuta), na 41. rođendan svog trenera Franka de Bura inače nekadašnjeg igrača „amsterdamskih kopljanika”, u direktnom duelu za šampionski pehar savladao je kod kuće dojučerašnjeg lidera i prvaka Tvente s 3:1 (1:0) i posle sedam godina trijumfovao u prvenstvu. U izvanrednom meču domaćin je poveo golom De Jonga u 23. minutu. Prednost je duplirao Landzat autogolom u 46, a neizvesnost duelu vratio Jansen već u 48. Svojim drugim pogotkom u 78. minutu De Jong je zapečatio sudbinu gostiju upotpunio revanš za prošlonedeljni poraz od ovog rivala u finalu Kupa.

Đ. S.

objavljeno: 16.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.