Todorić se predao policiji , pušten da se brani sa slobode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2017, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić se predao policiji , pušten da se brani sa slobode

Hrvatski mediji su pod oznakom "hitno" objavila vest da se vlasnik Agrokora Ivica Todorić, za kojim je ranije izdat evropski nalog za hapšenje i raspisana crvena međunarodna poternica Interpola, predao londonskoj policiji, a prethodno je javljeno da je uhapšen.Ivica Todorić pušten je da se brani sa slobode, uz kauciju koja ne prelazi 100.000 funti

Mediji su ranije javili da  je Hrvatska policija primila obaveštenje još jutros da je Ivica Todorić stigao u Charing Cross, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policijsku stanicu u Londonu, gde je, kako se navodi, uhapšen po raspisanom evropskom nalogu za hapšenje.

Zagrebačka N1 javila je, pozivajući se na izvore bliske Todoriću da se on predao policiji.

Todorićevi saradnici očekuju da će, nakon razgovora on, uz kauciju, biti pušten da se brani sa slobode.

Todorić je u londonsku policijsku stanicu došao u pratnji svojih britanskih advokata.

Nezvanično, javljaju hrvatski mediji, Todorić je ovih dana skupljao novac za plaćanje kaucije da bi se branio sa slobode.

Nacional: Zagreb obavestio Britance o adresi Todorića u Londonu

Nedeljnik Nacional u najnovijem broju tvrdi da je hrvatska vlada tačno znala gde se nalazi odbegli vlasnik Agrokora i dodaje da je zvanični Zagreb na dva visoka nivoa o tome informisao engleske vlasti kako bi ga locirale.

"Postoje dva nivoa komunikacije, policijska i obaveštajna. Visoki policijski zvaničnici kontaktirali su s engleskim kolegama. Isto je učinila i obaveštajna služba", tvrdi ovaj nedeljnik.

Do tih informacije, kažu, došlo rekonstruiranjem telefonskih brojeva kojima se služi Ivica Todorić kao i članovi njegove porodice.

Takođe, Nacional tvrdi kako im je izvor blizak Todoriću potvrdio da su se krajem prošle sedmice našli, otac i sin, Ante i Ivica Todorić, a otkrivaju i njegovu londonsku adresu - Hall Road 48.

Za Todorićem je prošle sedmice raspisan evropski nalog za hapšenje, a kada je objavljen da je on sada najtraženiji na spisku Evropolica, istog dana se oglasio vlasnik Agrokora i na svom blogu napisao da hrvatske vlasti celo vreme znaju njegovu tačnu adresu, ali je premijer Andrej Plenković to na neki način demantovao.

"Moji su advokati u stalnom kontaktu sa vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od pre nego što je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga", napisao je Todorić, dodajući da se ne skriva i da mu je savest čina.

Kitarović: Ne znam njegovu adresu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je danas da je afera Agrokor jedan od najvećih skandala štetan po hrvatsku privredu, te dodala da je čula da se Todorić nalazi u Velikoj Britaniji, ali da ne zna na kojoj adresi.

"Ne znam njegovu adresu, čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam na kojoj adresi", rekla je hrvatska predsednica novinarima.

Govoreći o radu Komisije za istragu Agrokora, Kitarović je rekla da želi da sve bude transparentno.

"Želim da je sve transparentno, da javnost zna istinu. Svesna sam da su postojala zakonska ograničenja, ali mislim da je fleksibilnost potrebna i da se zakoni mogu menjati kad je interes javnosti velik i da se raščisti situacija tako da svi koji su krivi i koji su doveli do ove situacije s Agrokorom za to i odgovaraju. Ovo je doista najveći skandal i afera koja jako utiče na stabilnost privrede, kreditore i kooperante'', rekla je Grabar Kitarović, prenosi zagrebački televizija N1.

Plenković veruje da će Todorić koristiti prava koja ima

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je čuo da se Ivica Todorić predao policiji u Londonu u skladu sa evropskim nalogom za hapšenje, koji je izdala hrvatska policija, te da sada sledi uobičajena procedura.

"Postoji uobičajen sled događaja u skladu sa zakonom koji smo usvojili. Todorić ima prava kao optuženi i verujem da će ih koristiti", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Ne želi, kazao je, da špekuliše o vremenskim okvirima.

Plenković je, kako prenosi zagrebačka N1, rekao i da ne zna gde se Torodić nalazi i da li je i ko Britancima dojavio njegovu adresu.

"Ne znam, to je stvar naših tela koja su nadležna, sigurno ne izvršnih vlasti", naveo je i dodao da Hrvatska potražuje Todorića zbog malverzacije u privrednom sektoru, nenamenskog trošenja novca i falsifikovanja dokumenata.

Todorić: Usprotiviću se ekstradiciji iz Britanije u Hrvatsku

 Vlasnik Agrokora Ivica Todorić izjavio je danas pred Vestiminsterskim sudom u Londonu da će se usprotiviti ekstradiciji iz Velike Britanije u Hrvatsku, preneo je Rojters.

 Hrvatska policija potvrdila je ranije danas da je primila obaveštenje da je vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, uhapšen u Londonu.

Prema britanskom zakonu, ročiste na kojem će se odlučivati o izručenju Todorića Hrvatskoj mora biti održano u roku od 21 dan od hapšenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predao se najtraženiji Hrvat: Ivica Todorić uhapšen u Londonu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2017

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora za kojim je ranije raspisana crvena poternica Interpola, uhapšen je danas u Londonu, potvrdila je hrvatska policija..."Hrvatska policija primila je obaveštenje da je Ivica Todorić (1951.) u 9:04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.