To je što je...

Izvor: SEEcult.org, 03.Jul.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

To je što je...

Multimedijalna izložba portugalske umetnice Tereze Paive, koja živi u Londonu, biće otvorena 6. jula u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad u Beogradu, a predstavlja umetničko istraživanje i opus nastao tokom rezidenture te umetnice u Beogradu 2014. godine, tokom koje se bavila urbanim legendama, kulturnom aproprijacijom i hibrdnošću.

Izložbu “To je što je, šta je bilo i šta će biti” čine radovi različitih medija, od kojih će neki biti izvedeni in situ. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Kompletna postavka biće zaokružena u noći otvaranja performansom koji će Tereza Paiva izvesti sa beogradskim umetnicima Gordanom Žikić i Boškom Begovićem, a čije će posledice biti uključene kao zaseban rad u postavku i time je zaokružiti.

Prerađena i reevaluirana kako bi zadovoljila prostorne i geografske kvalitete grada (a u širem planu i društvenu i kulturnu istoriju grada), ta postavka slobodno prepliće istorijske narative sa geološkom eksploatacijom, kao i incidente i nesreće.

Polazeći od ogromne skupine arhivskih izvora, uključujući i internet, pronađene knjige i objekte, prezentovani radovi obuhvataju više medijuma izražavanja (video radove, kolaže, asemblaže...) sa ciljem da izvrše preplitanje različitih situacija koje su na prvi pogled disparatne u smislu jedinstva mesta i vremena (na primer Omladinsku reli trku i urbanu legendu o “beogradskom fantomu” Vladi Vasiljeviću sa nekim događajima), kroz autorkine procese i mehanizme dodele značenja.

Postavka na kraju odražava autorkino kontinuirano interesovanje kritičkog sagledavanja istorije i kulturnog suvereniteta, te njihov uticaj na svakodnevni život i kolektivnu memoriju, sadašnjost prošlost i budućnost.

To je poslednja izložba u Velikoj galeriji KC Grada pre letnje pauze, a biće otvorena do 19. jula.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.