Tik uz praistorijski spomenik gradiće se tunel

Izvor: B92, 21.Jul.2023, 19:47

Tik uz praistorijski spomenik gradiće se tunel

Stounhendž je jedan od najpoznatijih praistorijskih spomenika na svetu s kojim dolaze i problemi za meštane jer se u blizini stvaraju ogromne gužve.

Sada je britanska vlada odobrila izgradnju tunela vrednog 2,2 milijarde evra tik uz Stounhendž. Razlog za izgradnju tunela je povećanje saobraćajnog kapaciteta i pomicanje saobraćaja izvan vidokruga spomenika, prenela je HAK revija.

S obzirom na to da je A303 glavni put koji povezuje jugozapadnu Englesku s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Londonom, preusmeravanje prometa oko Stounhendža očigledno nije bilo opcija ili je bila preskupa opcija, a zbog tunela će put A303 imati kontinuiranu širinu od četiri trake umesto dve trake, koje ima trenutno.

Međutim, nije sve bez kontroverzi. Prema BBC-ju, veliko je protivljenje projektu u nekim krugovima, a Inspektorat za planiranje britanske vlade izjavio je da bi tunel naneo trajnu i nepopravljivu štetu drevnom spomeniku.

Mesto je staro više od 5.000 godina i zaštićeno je zakonom, što odluku o izgradnji čini još neobičnijom, bez obzira na opravdanja da se zbog posetilaca stvaraju saobraćajne gužve koje mogu da stvore desetine kilometara duge kolone, prenosi Biznis info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.