Test urina može da otkrije autizam?

Izvor: B92, 04.Jun.2010, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test urina može da otkrije autizam?

Jednostavan test urina bi uskoro mogao da dijagnostikuje da li dete ima autizam, pokazuje najnovije istraživanje.

Istraživanje, koje je sprovedeno na Imperial koledzu u Londonu i Univerzitetu u Južnoj Autraliji, je pokazalo da deca sa ovim stanjem imaju različit hemijski sastav urina od svojih vršnjaka koji nisu autistični.

Ovo bi moglo da bude osnova za formiranje testa koji bi pomogao u otkrivanju autizma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod dece mnogo ranije nego što je to do sada bio slučaj.

Naučnici veruju da je moguće napraviti razliku u urinu kod dece koja imaju autizam na osnovu nusproizvoda bakterija u crevima i metaboličkih procesa u dečijoj mokraći.

Istraživanje je sprovedeno na deci uzrasta između 3 i 9 godina, koja su bila podeljena u tri grupe. U jednoj grupi su bila deca kod kojih je prethodno već dijagnostikovan autizam, u drugoj ona koja su u srodstvu sa decom koja imaju autizam, a u trećoj deca koja nemaju autizam, niti autističnog brata ili sestru u porodici.

Utvrđeno je da su deca iz različitih grupa imala i različiti hemijski sastav urina.

Poznato je da osobe sa autizmom pate od poremećaja gastrointestionalnog trakta i imaju drugačiji sastav bakterija u crevima od osoba koje nemaju ovaj poremećaj.

Međutim, tačan biološki uticaj gastrontestionalnog poremećaja na razvoj autizma još uvek je nepoznat. Istraživači su sada spremni da istraže da li su metaboličke razlike koje se javljaju kod ljudi koji imaju autizam uzrok njihovog stanja ili posledica njegovog napredovanja.

Lekovi koji su se u dosadašnjoj praksi davala deci sa autizmom mogu da kontrolišu simptome kao što su agresivnost i hiperaktivnost, ali ne i da ih do kraja da izleče.

Što se ranije počne sa terapijom kod dece kod koje je ustanovljen autizam, veći je napredak u njihovom daljem razvoju.

Ovako brzo utvrđivanje autizma bi omogućilo da autistična deca ranije dobiju pomoć, kao što su napredne bihevioralne terapije, nego što je to trenutno moguće.

Trenutno se autizam kod dece procenjuje kroz dugotrajan proces koji obuhvata niz testova koji istražuju socijalne interakcije, komunikaciju i imaginativne sposobnosti deteta.

Rana intervencija može u velikoj meri da ubrza razvoj deteta, a do sada je bilo jako teško da se uspostavi dijagnoza kod dece ispod 18 meseci starosti, iako postoji velika mogućnost da do promena kod ove dece dođe mnogo ranije.

Istraživači sugerišu da njihovo novo razumevanje sastava bakterija u crevima autistične dece takođe pomaže naučnicima da razviju tretmane za borbu protiv gastrointestionalnih problema autističnih ljudi.

„Autizam je stanje koje utiče na društvene veštine osobe, tako da na prvi pogled može da izgleda čudno da postoji veza između autizma i onoga što se dešava u nečijem stomaku. Međutim, vaš metabolizam i sastav bakterija vaših creva odražava mnoge stvari, uključujući i vaš način života i vaše gene.”, rekao je profesor Dzeremi Nikolson, jedan od autora studije na Imperial koledzu u Londonu.

Autizam utiče na različite delove ljudskog organizma, pokazalo je istraživanje.

"Nadamo se da bi naši rezultati mogli da budu prvi korak ka stvaranju jednostavnog testa urina za dijagnostikovanje autizma u mladim godinama, iako to može da bude jako daleko, s obzirom da su za proizvodnju takvog testa potrebne godine rada." kaže Nikolson.

Prošlogodišnja studija kojom je predvodio profesor Simon Baron-Koen sa Centra za istraživanje autizma na Univerzitetu Kembridz, pokazala je da na svaka tri slučaja autizma kod dece, dva ostanu neotkrivena.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu „The Journal of Proteome Research".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.