Tečaj jena najviši u mjesec dana prema dolaru

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Okt.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tečaj jena najviši u mjesec dana prema dolaru

LONDON - Tečaj jena u ponedjeljak je ojačao na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog jačanja geopolitičkih napetosti i zabrinutosti za globalno gospodarstvo.

Tečaj jena pritom je ojačao prema dolaru čak 0,5 posto, pa se dolarom trgovalo jutros po 111,69 jena, što su najviše razine tečaja jena prema dolaru od 18. rujna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
U takvom ozračju na dobitku je bio i švicarski franak, također valuta-utočište u koju ulagači usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu. Franak je tako ojačao prema euru i dolaru, premda mu dobitci nisu bili izrazitiji.

Cijena eura prema dolaru ojačala je na 1,1571 dolara, dok je dolar prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

Britanska funta oslabila je, pak, blagih 0,2 posto prema dolaru, na 1,3121 dolara, nakon upozorenja da su pregovori o brexitu čini se ponovno zapeli. Funta je oslabila i 0,4 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 88,190 penija.

Australski dolar, nerijetko smatran pokazateljem globalnog raspoloženja investitora po pitanju rizika, ojačao je oko 0,2 posto prema američkom imenjaku, pokazujući da su ulagači daleko od panike, unatoč uglavnom većoj nesklonosti rizičnim investicijama kakva prevladava na početku ovoga tjedna.

Tržišta dionica pod pritiskom su zabrinutosti ulagača da je kinesko gospodarstvo pogođeno američko-kineskim trgovinskim ratom koji ne jenja. U Saudijskoj Arabiji dionice su izrazitije oslabile zbog jačanja napetosti između službenog Rijada i zapadnih zemalja, ponajviše SAD-a, izazvanih nestankom novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, koji je posljednji put viđen kada je ulazio u saudijski konzulat u Istanbulu.

Od važnijih vijesti izdvaja se i najgori izborni rezultat od 1950. godine bavarskih saveznika njemačke kancelarke Angele Merkel na pokrajinskim izborima u nedjelju u Bavarskoj.

"Ne mislim da je to veliki politički rizik, no svakako govori da politički rizici u Europi neće nestati", smatra Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale, dodajući da su i jen i franak ojačali zahvaljujući padu cijena dionica, premda su njihovi dobitci bili ograničeni.

Analitičari očekuju da će jen jačati budući da pad cijena dionica potiče potražnju za jenom, koji uživa status valute-utočišta u neizvjesnim vremenima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.