Tečaj dolara nakon gubitaka stabilan

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Okt.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tečaj dolara nakon gubitaka stabilan

LONDON - Dolar se u petak na međunarodnim tržištima donekle stabilizirao nakon ranijih gubitaka uslijed najnovijih slabih podataka iz američkog gospodarstva, dok investitori za nove smjernice čekaju ključno izvješće o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros se zadržao nedaleko razina s prethodnog zatvaranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na 98,816 bodova, a što znači da je oslabio oko 0,9 posto u odnosu na najviše razine u dvije i pol godine, dosegnute ranije ovoga tjedna. Trenutno je tako na tjednom gubitku od oko 0,3 posto.

Tečaj eura, u posljednje vrijeme pogođen zabrinutostima da bi Njemačka mogla kliznuti u recesiju, jutros je ojačao blagih 0,1 posto, na 1,0970 dolara. Time se dodatno stabilizirao u odnosu na najnižu razinu u gotovo dvije i pol godine od 1,0879 dolara, na koju je nakratko skliznuo u utorak.

Dolarom se jutros trgovalo po 106,77 jena, što znači da mu je cijena skliznula oko 0,12 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

U fokusu je bilo najnovije istraživanje američkog instituta za upravljanje nabavom (ISM) koje je pokazalo posustajanje rasta aktivnosti u ključnom sektoru usluga.

Pripadajući ISM-ov indeks u rujnu je pao na 52,6 bodova, najniže razine od kolovoza 2016. godine, te je osjetno manji u usporedbi s 56,4 boda u kolovozu i očekivanog 55,1 boda.

Nakon što je početkom tjedna slično ispitivanje ISM-a pokazalo da je pripadajući indeks o tvorničkim aktivnostima, koji svjedoči o padu aktivnosti, potonuo na najniže razine u više od 10 godina, najnoviji slabi podaci iz uslužnog sektora pojačali su bojazni investitora od recesije u najvećem gospodarstvu svijeta.

Američki sektor usluga, kojeg podupire domaća potrošnja, bio je među rijetkim svijetlim točkama u globalnom gospodarstvu budući da je sektor proizvodnje diljem svijeta pogođen produljenim američko-kineskim trgovinskim ratom.

To nije dobra vijest za ključno izvješće o zaposlenosti čija se objava očekuje tijekom dana, rekao je Daisuke Uno, glavni analitičar u Sumitomo Mitsui Banku.

Ekonomisti iz Reutersove ankete predviđaju da će u rujnu u američkom gospodarstvu biti otvoreno novih 145 tisuća radnih mjesta, odnosno nešto manje od prosječnih oko 173 tisuće u proteklih 12 mjeseci.

"Slabe brojke mogle bi potaknuti promjenu dosadašnje ocjene američke središnje banke Fed da je tamošnje tržište rada snažno, što bi mu dalo dodatni argument za ublažavanje monetarne politike", rekao je Marshall Gittler, glavni analitičar u ACLS Global.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cijene nafte porasle iznad 58 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Okt.2019

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 58 dolara budući da je izvješće o američkom tržištu rada stišalo bojazni da je najveće svjetsko gospodarstvo na rubu recesije...Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 94 centa u odnosu na prethodno...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.