TENZIJE U LAMANŠU: Francuska zaplenila britanski brod, London oštro reagovao

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2021, 10:16

TENZIJE U LAMANŠU: Francuska zaplenila britanski brod, London oštro reagovao

Incident se dogodio nakon što je Britanija odgovorila na pretnje Pariza sankcijama, jer je London posle Bregzita odbio dozvole za 35 malih francuskih brodova za ribolov u britanskim vodama.

Francusko ministarstvo pomorstva usmeno je upozorilo dva britanska broda koji su ribarili u vodama kod francuske luke Avr.

Francuska ministarka mora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Anik Žirarden rekla je da su brodovi upozoreni noćas tokom provera. Ona je navela da posada prvog nije htela da ih posluša u početku a da drugi nije imao dozvolu pecanja u francuskim vodama, zbog čega je zaplenjen.

Prema navodima Ministarstva, jedan od brodova preusmeren je u francusku luku, a kapetan broda suočen je sa sudskim procesom i oduzimanjem ulova.

Ce mercredi, 2 navires anglais ont été verbalisés lors de contrôles classiques au large du Havre.

➡️ Le premier n'a pas obtempéré spontanément : verbalisation.

➡️ Le second n'avait pas de licence pour pêcher dans nos eaux : dérouté à quai et remise à l'autorité judiciaire. pic.twitter.com/2YETmeITC1

— Annick Girardin (@AnnickGirardin) October 27, 2021

U sredu uveče su objavili ultimatum i upozorili da će početi da nameću "strožije mere" od sledećeg utorka ukljućujući zabranu iskrcavanja britasnkih brodova, pojačanu graničnu i sanitarnu kontrolu britanske robe, strožije bezbednosne provere britanskih brodova i pojačane provere kamiona koji idu ili dolaze iz Britanije.

Iz Londona je poroučeno da su francuske pretnje "preterane" i da krše međunarodno pravo i trgovinske sporazume i upozoreno da će se "osvetiti".

Lord Frost je, pre najnovijeg incidenta, rekao da vlada traži "urgentno objašnjenje" francuskih planova i da će "razmotriti dalju akciju u tom svetlu".
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Premijer Francuske: Spremni smo na razgovor oko prava na ribolov

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Okt.2021

Francuski premijer rekao je u četvrtak da je spreman za razgovore s Velikom Britanijom kako bi se rešio višemesečni zastoj oko prava na ribolov, istovremeno insistirajući da London poštuje svoje obaveze nakon Bregzita. "Uvek smo otvoreni za razgovore, ujutro, podne i navečer", rekao je Žan Kasteks...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.