Izvor: N1 televizija, 09.Avg.2018, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svrati i odspavaj" - ako vam se prispava tokom posla

Da li ste na poslu uvek odmorni? Svakome se desilo da mu se prispava tokom radnog vremena. A san je, kažu stručnjaci, ključni faktor dobrog zdravlja, ali i nešto čega se često odriču svi koji žive brzim tempom u velikim gradovima. U tome je šansu za dobar biznis video tim koji je u Londonu pokrenuo firmu nazvanu "Svrati i odspavaj".

Izvor: Reuters

U milionskom gradu, u stalnoj žurbi na posao ili na sastanak, daleko od kuće, umorni stanovnici >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Londona plaćaju da bi odspavali na mestima koja su za to specijalizovana.

Novootvorene mini spavaonice, nazvane "Svrati i odspavaj" u mondenskom kvartu Šordič, nude sve uslove za miran san - zatamnjeni prostor, blagi miris lavande, potpuna tišina. Sat spavanja košta oko 20 evra.

"Radije ću taj novac potrošiti na san, nego na kafu ili hranu koja treba da me rasani", kaže Viktorija Hikmen.

"Verovatno bih koristio tu uslugu, ali bih voleo da postoji mesečna pretplata", kaže Matijas Ščuč.

Ideja o spavaonicama ne dopada se svima.

"Nemojte produžiti radno vreme da biste sat odspavali na ovakvom mestu, ja to ne bih preporučio nikom", kaže turista iz Amsterdama.

"Postavlja se pitanje da li je moralno naplaćivati ljudima spavanje", kaže student Šinid Kan.

Vlasnici firme planiraju da prošire poslovanje po celom Londonu. Otvaraće mesta za odmor blizu stanica, poslovnih kvartova, univerziteta...

Suvlasnik Mauricio Vilamizar kaže da su spavaonice mirno mesto usred gradske vreve, koje menja urbani pejzaž.

"Naš klijent nije neko ko zaradjuje mnogo. Naprotiv, to su ljudi koji imaju prosečnu platu, ali im je potreban predah u toku dana. Možete da dremnete na klupi u parku, kada je vreme lepo, ali je oko vas buka i generalno ne možete da se opustite, ne osećate se bezbedno. Mi nudimo mirno mesto", rekao je on.

Stručnjaci preporučuju od sedam do devet sati sna i upozoravaju da manje spavanja izaziva visok pritisak, srčane bolesti, fizičke i psihičke poremećaje. A istraživanja govore da trećina Britanaca ne spava dovoljno.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.