Svetske berze: U SAD-u rast, u Evropi pad indeksa

Izvor: GdeInvestirati.com, 17.Maj.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske berze: U SAD-u rast, u Evropi pad indeksa

LONDON - Svetska tržišta kapitala prošle nedelje su donela opreznu trgovinu.

Razlozi leže u turbulencijama na tržištu obveznica te objavi niza slabijih od očekivanja makeokonomskih podataka u najvažnijim ekonomijama.

Na Wall Streetu je prošle nedelje S&P 500 ojačao 0,3 posto, na 2.122 boda, najviši nivo u istoriji, dok je Dow Jones porastao 0,4 posto, na 18.272 boda, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 5.048 bodova. S&P 500 dostigao >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << je prošle nedelje nov najviši nivo u istoriji, uprkos nizu slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja.

Podršku tržištu, kažu analitičari, pruža samo uverenje ulagača da američka centralna banka Fed neće povećati kamate pre jeseni, možda tek na početku iduće godine. Investitori se nadaju i novim podsticajnim merama u Kini, s obzirom da poslednji podaci ukazuju na usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije. Kineske vlasti poslednjih su meseci već preduzele neke od mera "labavljenja" no ekonomija zasad nije reagovala na pravi način pa se mogu očekivati dalje mere koje će razbuditi tamošnju ekonomiju.

I dok je američko tržište raslo, u Evropi se bilježi pad indeksa. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 posto, na 6.960 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,2 posto, na 11.447 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 4.993 boda. Investitore brine rast prinosa na američke i nemačke obveznice na najviše nivoe u ovoj godini. Uz to, evropske je ulagače pokolebalo jačanje evra, čiji je kurs dostigao 1,14 dolara, dok se još pre nekoliko meseci kretao oko 1,05 dolara.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.