Švedsko tužilaštvo najavilo žalbu, Asanž ostaje u pritvoru

Izvor: Blic, 14.Dec.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedsko tužilaštvo najavilo žalbu, Asanž ostaje u pritvoru

LONDON - Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da će se žaliti na odluku britanskog sudije da uz kauciju oslobodi osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, koji će zbog toga ostati u pritvoru 48 sati do razmatranja žalbe.

Advokat tužilaštva Gema Lindfild najavila je ovu odluku tokom zasedanja suda, bez obrazlaganja razloga, javio je Rojters.

Sudija Hauard Ridl, koji je ranije danas odobrio oslobađanje Asanža uz kauciju od 200.000 funti, odnosno oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 318.000 dolara, saopštio je da osnivač napoznatijeg vebsajta na svetu mora da ostane u pritvoru dok se žalba ne razmotri.

Asanž je u Velikoj Britaniji uhapšen 7. decembra po nalogu za hapšenje koji su izdale švedske vlasti zbog optužbi da je silovao dve žene, što on poriče.

Britanski sud je Asanžu propisao striktne mere kojih mora da se pridržava tokom boravka na slobodi.

Njegov advokat Mark Stivens izjavio je nakon odluke britanskog suda da nije moguće proceniti kada će njegov klijent biti oslobođen jer njegove pristalice pokušavaju da prikupe veliku sumu novca potrebnu za njegovu kauciju.

Uoči suđenja, veliki deo svetske javnosti objavio je da smatra da ovim postupkom SAD zapravo kupuju vreme, kako bi podigle ozbiljniju optužnicu za obelodanjivanje na stotine hiljada dokumenata Stejt departmenta, koje je Asanž poslednjih nedelja objavio na svom sajtu, preneo je Rojters.

Asanž je uoči suđenja izjavio da neće odustati od svojih uverenja i da će ostati veran idejama koje je izneo u javnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.