Švedski hirurzi presadili prvi sintetički organ

Izvor: Blic, 07.Jul.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski hirurzi presadili prvi sintetički organ

STOKHOLM - Švedski hirurzi izveli su prvo presađivanje jednog sintetičkog organa u svetu.

Reč je o veštačkoj traheji - identičnoj kopiji pacijentovog dušnika koju su napravili naučnici Univerzitetskog koledža u Londonu i koja je zatim obložena matičnim ćelijama pacijenta.

Bitna karakteristika ove metode je to što donor nije potreban i što ne postoji opasnost od odbacivanja presađenog organa.

Još jedna prednost ove metode je i to što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se veštački dušnik može napraviti za svega nekoliko dana.

Veštački organ presađen je 36-godišnjem pacijentu iz Afrike koji boluje od raka traheje. On je operisan pre mesec dana i sada se uspešno oporavlja.

Prvom operacijom ove vrste u svetu, koja je trajala 12 sati i izvedena je u bolnici Univerziteta Karolinska, rukovodio je Profesor Paolo Makjarini iz Španije.

Povezane vesti: Švedski naučnici planiraju prvu transplantaciju materice Žene podložnije alergijskoj reakciji na anesteziju Uspešno izvedena 15. transplantacija jetre Robot izveo transplantaciju pankreasa Lečenje prvog pacijenta embrionalnim matičnim ćelijama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presađen prvi veštački organ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011

STOKHILM -..Švedski hirurzi izveli su prvo presađivanje jednog sintetičkog organa u svetu, javlja Bi-Bi-Si...Reč je o veštačkoj traheji - identičnoj kopiji pacijentovog dušnika koju su napravili naučnici Univerzitetskog koledža u Londonu i koja je zatim obložena matičnim ćelijama pacijenta...Bitna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Švedski hirurzi presadili prvi sintetički organ

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2011

STOKHILM - Švedski hirurzi izveli su prvo presađivanje jednog sintetičkog organa u svijetu, javlja Bi-Bi-Si.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.