Svedoci odbrane: Suđenje Ganiću u Srbiji ne bi bilo fer

Izvor: Glas javnosti, Beta, 13.Jul.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci odbrane: Suđenje Ganiću u Srbiji ne bi bilo fer

LONDON - Na sudu u Londonu, na glavnom pretresu po zahtevu Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića,  raspravljalo se o tome da li bi Ganiću u Srbiji moglo da se garantuje pošteno, pravično i fer suđenje.

O tome su najviše govorile dve svedokinje odbrane, novinarka radija Slobodna Evropa Gordana Knežević, koja je 1992. godine bila zamenica urednika sarajevskog lista Oslobodenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, javio je britanski Bi-Bi-Si.

Na pitanje advokata Ganićeve odbrane Edvarda Ficdžeralda da li misle da je zahtev Srbije za izručenje politički motivisan i da li bi Ganiću moglo da se garantuje pošteno i fer sudenje, one su odgovorile da zahtev jeste politički motivisan jer Beograd želi da dokaže da su Bošnjaci, a ne JNA, izazvali rat u BiH.

Knežević i Biserko su izjavile da moguće suđenje Ganiću u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno, da bi bilo političkih uticaja i da bi se svedoci, posebno oni iz BiH, plašili da dođu zbog straha da i sami ne budu uhapšeni.

One su ocenile i da mediji u Srbiji Ganića već tretiraju kao ratnog zločinca.

Tužilaštvo nije unakrsno ispitivalo svedoke odbrane, ali je kao svog svedoka izvelo zamenika javnog tužioca za ratne zločine Republike Srbije Milana Petrovića, koji je nastojao da dokaže da je rad Suda za ratne zločine potpuno objektivan i nezavisan, naveo je Bi-Bi-Si.

Petrović je rekao da ne postoji nikakav politički uticaj na rad tog suda i da on, s obzirom na svoj položaj, to ne bi dozvolio.

On je govorio i o saradnji tog suda u Beogradu s Haškim tribunalom i naglasio da bi Ganić imao fer i pošteno suđenje jer su svi procesi pred tim sudom pod vrlo striktnim nadzorom javnosti, međunarodnih stručnih organizacija i nevladinih organizacija.

Ganićev advokat doveo je u pitanje Petrovićevu tvrdnju da nije bilo primedbi na rad Suda za ratne zločine u Beogradu, pre svega od strane nevladinih organizacija.

Bi-Bi-Si prenosi da je ovo po svemu sudeći bio pretposlednji dan glavnog pretresa, koji bi trebalo da bude okončan u sredu.

Medjunarodni sud u Hagu se bavio "slucajem Ganic" i nedvosmisleno utvrdio da Ganic ne snosi odgovornost za ono sto se desilo u Dobrovoljackoj ulici.

Ako je Hag tako rekao, zasto nije nasao ko je odgovoran za ubistvo ljudi u koloni, ko je tada imao komandnu ogovornost .....

Ko je pobio tolike Srbe u Sarajevu.........

Ko je kriv za okolinu Srebrenice...

Da li su se Srbi sami ubijali........

Da li su zrtve samo na jednoj strani, da li zu zrtve oni koji imaju medijsku podrsku?????

Sonja Biserko, sta reci -biseri...

Kako smo vec navikl - to je bilo samopovredjivanje-samoubistvo!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.