Sumnje u američki politički sustav oslabile dolar

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Avg.2018, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnje u američki politički sustav oslabile dolar

LONDON - Dolar je u petak oslabio prema euru na međunarodnim tržištima valuta, pritisnut sumnjama u američki politički sustav nakon sudskih presuda dvojici nekadašnjih suradnika predsjednika Donalda Trumpa.

Dolar je prema euru oslabio 0,4 posto, kliznuvši na 1,1587 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je 0,3 posto, na 95,360 bodova.

Trgovci su se usredotočili na pojačanu političku neizvjesnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nakon što su nekadašnji šef Trumpove predizborne kampanje Paul Manafort i njegov bivši odvjetnik Michael Cohen proglašeni krivima za poreznu i bankovnu prijevaru. Posebnu težinu ima Manafortovo priznanje o kršenju zakona o financiranju predizborne kampanje.

"Trgovci još uvijek pokazuju nesklonost dolaru, s obzirom na aktualno stanje u američkom političkom sustavu, u kojem dominiraju sumnje u mehanizme demokratske kontrole", zaključuje analitičar Commerzbanka Ulrich Leuchtmann.

Pozornost trgovaca okrenut će se tokom dana govoru američkog guvernera Jeromea Powella na neformalnom godišnjem skupu financijskih dužnosnika u Jackson Holeu.

"Powell će u govoru vjerojatno ponoviti da će Fed nastaviti s programom monetarnog stezanja dok američko gospodarstvo ne pokaže znakove usporavanja ili dok ga tržište ne prisili na promjenu politike", nagađa Hans Redeker iz londonskog ureda Morgan Stanleya.

"Ako tržišta zaključe da bi Fed mogao dodatno povisiti ključne kamatne stope, dolar će ponovo ojačati", dodao je Redeker.

U mirnoj današnjoj trgovini izdvojio se australski dolar, koji je ojačao 0,8 posto prema američkom dolaru, na 73,01 američki cent, nakon što je vladajuća Liberalna stranka izabrala novog lidera, aktualnog ministra financija Scotta Morrisona, koji će na premijerskoj poziciji zamijeniti Malcolma Turnbulla.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.