Strah od visine raste s godinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od visine raste s godinama

Procenjuje se da svaki deseti čovek ima neku fobiju, koje obično nastaju od 15. do 25. godine. Izuzetak je akrofobija, strah od visine, koja se uglavnom razvija u kasnijem životu, tvrdi Kevin Gurnej, profesor na Institutu za psihijatriju Kings koledža u Londonu.

Razlog je osećaj za ravnotežu koji slabi kako starimo, pa se osećamo ranjivijima. Stariji takođe imaju više osoba koji zavise od njih, što ih takođe čini uznemirenim na mogućnost pada.

Svesni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su šta mogu da izgube, a briga ima moć da intenzivira postojeću fobiju. Ovo potvrđuje i istraživanje iz 2014. godine koje je pokazalo da 49 posto ljudi starosti 18-24 godine ima strah od visine, dok se u kategoriji 40-59 godina taj procenat povećava na 61.

I dok akrofobija s godinama postaje jača, druge obično slabe. Razlog tome je što proizvodimo znatno manje adrenalina, hormona koji kaže "bori se ili beži" i koji je zaslužan za ubrzan puls i vrtoglavicu kad se nađemo u opasnoj situaciji. To ne znači da sam strah potpuno nestaje, ali njegov intenzitet je znatno slabiji.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Strah od visine raste s godinama

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2016

Svaki deseti čovek ima neku fobiju, koje obično nastaju od 15. do 25. godine. Izuzetak je akrofobija, strah od visine...- Procenjuje se da svaki deseti čovek ima neku fobiju, koje obično nastaju od 15. do 25. godine. Izuzetak je akrofobija, strah od visine, koja se uglavnom razvija u kasnijem životu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.