Stogodišnjica Velikog rata: Vilijam, Hari i Kejt zasadili po jedan svoj cvet

Izvor: 24sata, 06.Avg.2014, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stogodišnjica Velikog rata: Vilijam, Hari i Kejt "zasadili" po jedan svoj cvet

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža Vilijam i Ketrin, zajedno sa princom od Velsa, Harijem, otkrili su danas umetničku instalaciju sa 888.246 crvenih keramičkih cvetova kod Londonske kule, napravljenu povodom 100. godišnjice ulaska Velike Britanija u Prvi svetski rat.

Mlađi članovi kraljevske porodice "zasadili" su svoj cvet i obišli instalaciju "Krv je crvenim preplavila zemlju i more" Pola Kaminsa, koja prikazuje crvene cvetove maka kako se "slivaju" niz zidine >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << londonske tvrdjave u rov koji je okružuje.

Njih troje su se sreli sa umetnikom i ostalim autorima projekta, preneli su britanski mediji, dodajući da je princ Vilijam instalaciju nazvao spektakularnom.

Vilijam, Kejt i Hari vratili su se u Veliku Britaniju pošto su juče u Belgiji učestvovali sa svetskim liderima na centralnoj komemorativnoj svečanosti povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata na zapadnom frontu.

Princ Hari | Foto: Profimedia.rs

Bi-Bi-Si navodi da britanska kraljica nije prisustvovala glavnim manifestacijama povodom jubileja, ali da je poštu odala u blizini Balmorala u Škotskoj.

Broj ručno izrađenih cvetova maka tokom leta će se povećavati do 888.246 - koliko je poginulih iz Velike Britanije i njenih kolonija, a poslednji cvet "zasadiće" sam umetnik na Dan sećanja, 11. novembra, čime će biti obeležena godišnjica kraja Velikog rata.

Prema rečima autora instalacije, do sada je "posađeno" približno 140.000 cvetova.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.