Stabilizirale se cijene nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jul.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilizirale se cijene nafte

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad 64 dolara jer zabrinutost za potražnju ublažava utjecaj eskalacije napetosti zbog iranskog nuklearnog programa.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,22 dolara. I na američkom tržištu je barel gotovo nepromijenjen - 57,49 dolara.

Iran je u ponedjeljak zaprijetio da će ponovno pokrenuti neaktivirane >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << centrifuge i pojačati obogaćivanje uranija na 20 posto u potezu koji dodatno ugrožava nuklearni sporazum sa zapadnim silama iz kojeg je Washington izašao prošle godine.

Washington je nametnuo sankcije kojima su ukinute prednosti koje je Iran trebao dobiti u zamjenu za pristanak na ograničavanje nuklearnog programa u okviru sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine. Sukob je doveo Sjedinjene Države i Iran na sam rub rata, ali je američki predsjednik Donald Trump u posljednji tren odustao od zračnih napada.

Trump je u nedjelju objavio još jedno upozorenje povezano s nuklearnim aktivnostima Irana. "Bolje im je da budu oprezni", naglasio je.

No cijene nafte i dalje su pod pritiskom dugotrajnih strahovanja za potražnju.

"Tržište tako slabo reagira na napeto stanje na Bliskom istoku, što je općenito odraz vrlo dobro opskrbljenog tržišta i vrlo opuštenog tržišta", izjavio je analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Trgovinski rat SAD-a i Kine prigušuje izglede globalnog gospodarskog rasta i potražnje za naftom.

U svibnju su i japanske narudžbe teških strojeva pale prvi put u posljednja četiri mjeseca, i to po najvećoj mjesečnoj stopi pada u posljednjih osam mjeseci, što je zabrinjavajuća naznaka da globalna trgovinska napetost pritišće korporativna ulaganja.

"Briga za globalni rast u zadnje je vrijeme cijelo vrijeme prisutna u svijesti svih tržišnih sudionika", kazao je Schieldrop iz SEB-a.

Dobri podaci s američkog tržišta rada također ograničavaju pad cijena. Zaposlenost u SAD-u u lipnju je snažno porasla, a poskočio je i broj zaposlenih u državnom sektoru, pokazalo je u petak pozorno praćeno izvješće Ministarstva rada sugerirajući da je naglo usporavanje zapošljavanja u svibnju vjerojatno bilo kratkotrajno. Poslodavci su u prošlom mjesecu u SAD-u otvorili 224.000 radnih mjesta, najviše u posljednjih pet mjeseci.

Vlasnik najvećeg britanskog naftovoda Ineos u nedjelju je objavio da će do utorka smanjivati protok u naftovodnom sustavu Forties na oko 150.000 barela dnevno kako bi popravio procesnu jedinicu u škotskoj tvornici Kinneil. Tim naftovodom obično prolazi oko 450.000 barela nafte dnevno.

U međuvremenu su američke naftne kompanije smanjile broj novootvorenih bušotinskih postrojenja prvi put u posljednja tri tjedna jer žele ostvariti planove smanjenja troškova u ovoj godini.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 63,55 dolara te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.