Šta se dešava? Preti rast inflacije

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 16:38

Šta se dešava? "Preti rast inflacije"

Najmanje šest naftnih tankera je od vikenda skrenula sa kursa ili zastala pre ulaska u južno Crveno more.

To znači da je broj prekida isporuka od početka udara Sjedinjenih Američkih Država na jemenske Hute od prošle nedelje porastao na najmanje 15, prenosi Rojters pozivajući se na podatke londonske agencije LSEG i briselskog Kplera.

Predsednik Kvins koledža u Kembridžu i glavni ekonomski savetnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u gigantu finansijskih usluga Alijanc, Muhamed El-Erian, saopštio je danas za Bi-Bi-Si (BBC) da zbog sukoba u Crvenom moru svetu prete veće stope inflacije, više kamatne stope na hipoteke i niži privredni rast.

On je, ipak, naveo da ovaj šok neće biti tako veliki kao ekonomski pad iz 2021. i 2022. godine, ali da je svakako "nepovoljan".

Udeo svetske trgovine koja se odvija preko Crvenog mora i moreuza Bab al-Mandab iznosi između 12 i 15 odsto, a pobunjeni jemenski Huti su počeli da napadaju trgovačke brodove krajem prošle godine.

Kompanije su prinuđene da preusmeravaju svoje puteve preko afričkog Rta dobre nade, što uzrokuje brojna kašnjenja isporuka za 12, a u nekim slučajevima za celih 18 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.