Srpski kreatori na Londonskoj nedelji mode

Izvor: Politika, 03.Feb.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski kreatori na Londonskoj nedelji mode

Ana Ljubinković, Ivana Pilja i Džordž Stajler predstavljaće Srbiju u okviru Međunarodnog modnog izloga u britanskoj prestonici

U društvu 27 država odabranih da budu učesnice Međunarodnog modnog izloga, u okviru Londonske nedelje mode, našla se i Srbija. Našu zemlju na izložbi u Srpskoj kući u britanskoj prestonici predstavljaće troje kreatora – Ana Ljubinković, Ivana Pilja i Džordž Stajler.

U kasnim popodnevnim satima, 17. februara, u vreme kada će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grad na Temzi biti centar modnog sveta, njih troje će predstaviti svoje radove, sa po sedam odevnih kombinacija. Sve troje su, kako kažu za „Politiku”, počastvovani što su dobili šansu da se nađu na jednom od najznačajnijih modnih događaja u svetu. Ujedno, možda, otvore vrata drugim, mladim kreativcima naše zemlje da pronađu svoj put.

Poziv da se Srbija nađe na spisku zemalja među kojima su Argentina, Bolivija, BiH, Novi Zeland, Jamajka – stigao je preko ambasade naše zemlje u Londonu kojoj se obratio Britanski modni savet, organizator Nedelje mode u Londonu.

– Reč je o projektu koji se realizuje u saradnji sa ambasadama, a u cilju predstavljanja mladih dizajnera iz sveta – objašnjava Nenad Radujević, direktor modnog studija „Klik”.

– Kontaktirana je naša ambasada, koja je preko Ministarstva inostranih poslova za saradnju odabrala studio „Klik”, zbog iskustva u međunarodnim predstavljanju domaćih dizajnera.

Ivana Pilja je, kao i Džordž Stajler, do sada izlagala u inostranstvu – dva puta u Holandiji, na modnom događaju „Fashion clash”, a ovo joj je prvo izlaganje u Londonu.

– Predstaviću kolekciju koju je beogradska publika već videla. Napravila sam kombinaciju sa nekoliko novih komada i novim izgledom. Print i osvrt na tehnologiju je ono što je novina kolekcije „Semi song” – kaže Pilja, uz opasku da očekuje da će upravo u Londonu naići na najbolje razumevanje svog dizajnerskog koncepta.

Sa kombinacijom ženskih modela iz prethodne tri kolekcije u London putuje i Ana Ljubinković. Modeli su prepoznatljivi po pastelnim bojama, detaljima od perli, i printovima.

– Imala sam priliku da prodajem modele u jednoj londonskoj prodavnici i u Americi, ali je to bilo na osnovu ličnih kontakata. Podrška kreatorima i finansije su uvek problem. Nije dovoljan samo talenat već i sredstva – smatra Ljubinkovićeva.

Ana kaže da će joj biti žao što će u vreme otvaranja naše izložbe biti održana revija studenata Sent Martens koledža, jedne od najprestižnijih modnih škola u svetu. Ona bi želela da vidi revije Roksande Ilinčić, Gareta Pjua, Kristofera Kejna, Aleksandra Mekvina, mlade Grkinje Meri Kantracu.

Džordž Stajler, koji je posle dugogodišnjeg rada za domaće brendove tek 2012. napravio samostalni korak, kaže da ima sreću da je sa kolekcijom „Zarobljeništvo” najpre pobrao aplauze u Holandiji, a zatim jesenas u Beogradu dobio nagradu za najupečatljiviji revijski prikaz. Njegovi modeli su mešavina srpskog etno-stila, britanskog panka, kao i motiva drugih tradicionalnih stilova iz sveta.

– Nadam se da će kolekcija biti dobro prihvaćena, a već sam ugovorio snimanje nekih editorijala. Nadam se i da ću dostojno predstaviti svoju zemlju – kaže Stajler.

----------------------------------------------

London zainteresovan za srpsku modu

Studio „Klik” do sada nije imao zvaničnu saradnju sa Londonskom nedeljom mode mada je postojalo interesovanje za srpsku modu. Pojedini dizajneri dobijali su pozive da učestvuju, poput Dode Komad, Ivane Pilje ili Marka Mitanovskog, ali uglavnom nisu bili u mogućnosti da sami pokriju troškove.

A. Cvetićanin

objavljeno: 04.02.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski kreatori na Nedelji mode u Londonu

Izvor: Mondo, 04.Feb.2013, 10:17

U društvu 27 država odabranih da budu učesnice Međunarodnog modnog izloga, u okviru Londonske nedelje mode, našla se i Srbija. Našu zemlju predstavljaće Ana Ljubinković, Ivana Pilja i Džordž Stajler...U kasnim popodnevnim satima, 17. februara, u vreme kada će grad na Temzi biti centar modnog...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.