Srpski film u londonskim bioskopima

Izvor: S media, 14.Dec.2010, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski film u londonskim bioskopima

Filmski prvenac reditelja Srđana Spasojevića Srpski film počeo je da se prikazuje u bioskopima u Londonu, a od februara naredne godine počeće njegovo prikazivanje u bioskopima u SAD, Australiji, Francuskoj, Skandinaviji, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Italiji.

Film ranije nije prikazan u Londonu, na Frajt festu, jer su organizatori ove manifestacije odbili da prikažu znatno skraćenu verziju koju je odobrio Britanski odbor za klasifikaciju filmova, a sudskom odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zabranjen je i na festivalu internacionalnog filma u San Sebastijanu u Španiji, s obrazloženjem da ugrožava seksualne slobode.

Reditelj Srđan Spasojević izjavio je FoNetu da je svetska distribucija njegovog provokativnog filma usledila samo nekoliko meseci posle tih zabrana.

Prema njegovim rečima, Srpski film je, pored distributera, pobudio i veliko interesovanje medija u svetu, ali i stranih producenata koji žele da ulažu u nove projekte producentske kuće ContraFilm, ali i u druge filmske poduhvate u Srbiji.

"Postoji mnogo producenata i ljudi iz sveta filma, zainteresovanih da ulože u sledaći projekat ContraFilma, ili moj novi film", rekao je Spasojević.

On je dodao da ugled i pozicija koju producentska kuća ContraFilm ima u svetu, kao i želja stranih producenata da ulažu u nove projekte iz Srbije, neće značiti mnogo bez

podrške domaćih zvaničnika i institucija.

"Neće tu biti ništa dovoljno srpsko, ukoliko se koprodukcijski ne uključi i neka naša institucija", ocenio je Spasojević.

Srpski film imao je međunarodnu premijeru na South By Southwest festivalu u američkom gradu Ostinu u marta 2010. godine, a u Srbiji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Cinema city u Novom Sadu u junu ove godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.