Srpske borovnice za londonski „Volmart“

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske borovnice za londonski „Volmart“

BEOGRAD - Prva pošiljka od jedne tone gajenih borovnica iz Arilja juče je „Jatovim“ avionom otpremljena u London lancu supermarketa kompanije ASDA iz sastava „Volmarta“. Pokretač projekta uvođenja borovnice u poljoprivredu Arilja Zvonko Rot rekao je da je to probna pošiljka i da se ove godine ne očekuje veliki izvoz, ali bi naredne godine iz Srbije u Veliku Britaniju moglo da bude izvezeno 100 tona borovnica. Ovo voće se izvozi po ceni većoj od osam evra po kilogramu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je on. Borovnice se u Srbiji gaje na 40 hektara, prinos je ove godine 10 do 15 tona, a na jesen je planiran zasad dodatnih 20 do 30 hektara, kazao je Rot.

Projekat gajenja visokožbunaste borovnice u Arilju pokrenut je pre osam godina uz pomoć dugogodišnjeg gradonačelnika Arilja Zorana Mićovića, pa se uvoze najkvalitetnije bezvirusne sadnice, a država, kako je istakao, daje veliku podršku proširenju zasada.

Rot je naglasio da je šumska borovnica često oštećena zbog nepažnje berača i ocenio da gajena borovnica ima ogromnu perspektivu. On je dodao da je sađenje borovnica investicija koja se isplati na duži rok jer borovnica rađa 30 do 40 godina.

Američka agencija za međunarodni razvoj Ju-Es-Ejd (USAID) i norveška ambasada omogućili su uvoz sadnica od firme Dirking iz Nemačke 2006. godine, navelo je Ministarstvo poljoprivrede u saopštenju povodom izvoza borovnica.

To voće se gaji uglavnom u opštinama Arilje, Užice, Bajina Bašta i Čajetina. Ove godine je dobijen prvi rod visokokvalitetne borovnice, a deo je već izvezen u Nemačku i Veliku Britaniju, izjavio je direktor zemljoradničke zadruge „Ari nova“ iz Arilja Dragan Milosavljević.

To je prvi put da Srbija izvozi domaću, kultivisanu borovnicu, koja ranije u našoj zemlji nije gajena, kazao je Milosavljević i dodao da će prihod od izvoza ove godine biti oko 15.000 evra, ali će sledeće i narednih godina biti znatno veći.

On je naveo da tražnja za tim voćem postoji i na domaćem tržištu, ali da potrošači u Srbiji nisu navikli da troše borovnicu, pa bi trebalo raditi na popularizaciji potrošnje. Najveći proizvođači visokožbunaste američke borovnice u Evropi su Nemačka, Poljska i Španija, kazao je Milosavljević.

Ministarstvo zaštite životne sredine planiralo je da Republička inspekcija u julu napravi vanrednu kontrolu otkupnih mesta za borovnicu u Trgovištu i Krivoj Feji, kao i u zaštićenom prirodnom dobru „Vlasina“. Ministarstvo tvrdi da su prethodnih godina sakupljači brali još nezrelu borovnicu i vrlo često upotrebljavali nedozvoljena sredstva - češljeve i dodaje da će to sada biti proveravano i kažnjavano. Kontrola će biti vršena u večernjim časovima kada se sakupljači okupljaju oko otkupnih stanica i prodaju borovnicu, a inspekcijski pregledi biće obavljeni uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Početkom avgusta ista vrsta kontrole sakupljanja borovnice biće izvršena i na području NP „Kopaonik“, u saradnji sa nadzornom službom JP Nacionalni park „Kopaonik“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.