Srpska diplomatija na steroidima

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska diplomatija na steroidima

"Srpska diplomatija toliko živa, da deluje kao da je na steroidima", piše britanski list Ekonomist. Posete visokih stranih zvaničnika Beogradu list opisuje kao “neočekivano veliku pažnju, relativno maloj balkanskoj zemlji.”

Ne samo da srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u proseku provodi dva sata dnevno u avionu putujući po svetu, nego i visoki strani zvaničnici često posećuju Beograd, piše londonski Ekonomist ocenjujući da je srpska diplomatija toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << živa da "deluje kao da je na steroidima".

"Samo u poslednje dve nedelje, u Beogradu su bili šef švedske diplomatije Karl Bilt, predsednik Estonije Tomas Ilves i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Uskoro treba da usledi i poseta predsednika Turske Abdulaha Gula. Za relativno malu balkansku zemlju, Srbija privlači neočekivano veliku pažnju sveta", navodi Ekonomist.

To je u velikoj meri zbog Kosova, pitanja u kojem je Srbija u dobroj meri ostvarila svoje ciljeve, ali srpska diplomatija se bavi i drugim stvarima osim što lobira protiv priznavanja jednostrane nezavisnosti svoje južne pokrajine, piše list podsećajući na posetu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu i odlaske predsednika Borisa Tadića u Kinu ili Libiju.

"Tadić kaže da srpska spoljna politika počiva na četiri stuba - SAD, Rusiji, Kini i Evropskoj uniji", navodi se u tekstu.

List ocenjuje da je ovakva aktivnost već donela neke plodove. Pored toga što većina država nije priznala nezavisnost Kosova, uključujući i Španiju, idućeg predsedavajućeg EU, Srbija očekuje da će ove godine izvesti oružja i vojne opreme u vrednosti od pola milijarde evra, Peking je odlučio da uloži 200 miliona evra u izgradnju mosta u Beogradu, a Rusija je odobrila povoljan zajam u iznosu od jedne milijarde evra.

"Vlada se čak nada, moglo bi se reći i očekuje, da će biti postignut kompromis kojim bi se odmrzlo primenjivanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU", dodaje Ekonomist.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.