Srbiji plene imovinu u Londonu?!

Izvor: Press, 26.Maj.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji plene imovinu u Londonu?!

Ako Izraelcima ne platimo 37 miliona evra odštete, mogu nam biti zaplenjeni avioni 'Jata' i sva državna imovina koja se nađe u Britaniji. Već prispelo sedam miliona evra kamate
Srbija bi već danas mogla da ostane bez aviona „Jata" koji sleti u London ili bez bilo koje druge pokretne ili nepokretne imovine na teritoriji Velike Britanije! Naime, presuda Arbitražnog suda u Londonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prema kojoj je naša država dužna da izraelskoj firmi „Imidžset" isplati 37 miliona evra odštete za zakup satelita već je izvršna i preti nam realna opasnost od zaplene imovine države Srbije bilo gde u Britaniji!
Novinar Pressa juče je ekskluzivno imao uvid u presudu Arbitražnog suda iz februara ove godine u kojoj se navodi da naša država u roku od 75 dana može da zatraži odlaganje plaćanja odštetnog zahteva od 37 miliona evra. Srbija je tu pravnu mogućnost iskoristila i dobila je „grejs period" od nekoliko meseci da uđe u hitne pregovore sa Izraelcima. Ako ovi pregovori ne uspeju ne samo da nam preti zaplena imovine već i ogromna, višemilionska kamata!

Dug do 40 miliona!
Prema navodima presude u koju smo imali uvid, za satelit je trebalo da bude plaćeno 30.532.000 evra, a ostatak od skoro sedam miliona evra je kamata na dug!
- Za period od 2005. kada je potpisan ugovor do februara 2009. godine stigla nam je na naplatu kamata od čak 4.640.000 evra. A, od februara 2009. do februara 2010. kamata je još 1.930.000 evra. Tako da je ukupan dug Srbije, zaključno sa 25. februarom ove godine, 37.105.000 evra - navodi se u presudi Arbitražnog suda. Naravno, ako ne bude dogovora, taj dug bi mogao da se uveća za još nekoliko miliona evra nove kamate!
Ako Srbija odbije da plati odštetu po presudi Arbitražnog suda može joj se oduzeti sva imovina koja se nađe na „teritoriji izvršenja", dakle u Velikoj Britaniji. Predmet zaplene ne mogu biti diplomatski objekti, ali se državi može zapleniti avion, brod ili, na primer, novac iz nekog državnog fonda ili državne kompanije.
Sagovornik Pressa iz vrha vlasti kaže da se, zbog toga, pod hitno mora napraviti dogovor sa Izraelcima.
- Ako se nešto odmah ne uradi, kamate i dug će i dalje rasti tako da je moguće da do kraja godine sve to naraste i do 40 miliona evra, jer mi snosimo i troškove procesa, kao tužena strana koja je izgubila spor - kaže sagovornik našeg lista i dodaje da ne bi trebalo očekivati milost od Izraelaca:
- U pitanju je klasičan komercijalan ugovor sa privatnom firmom, koju ne interesuju naši državni problemi već samo sopstveni interes - navodi sagovornik Pressa.
Inače, sa presude Arbitražnog suda u Londonu danas će, na sednici Vlade, biti skinuta oznaka državne tajne. Ova presuda ima čak 100 strana i u njoj se nalazi čitava agenda pregovora, iskazi svedoka tokom suđenja i nalazi veštaka.

Homen: Jako je teško
Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, koji je predložen za šefa pregovaračkog tima kazao je juče Pressu da će o posledicama presude i pregovaračkoj poziciji Srbije moći da priča tek posle današnje sednice Vlade.
- Svi dokumenti još uvek nose oznaku poverljivosti, a pregovarački tim još nije imenovan. Već sam kazao da je pozicija Srbije jako teška, ali da moramo da pokušamo da uradimo sve da bismo smanjili odštetu i izbegli situaciju u kojoj plaćamo, a ne dobijamo ništa. Strpite se još malo - poručio je Homen.
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je juče da sa Izraelcima treba sklopiti dogovor da se za 37 miliona evra od njih kupi „vojna tehnologija koja će se primeniti u civilne svrhe".   

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji plene imovinu u Londonu?!

Izvor: S media, 27.Maj.2010, 09:46

Ako Izraelcima ne platimo 37 miliona evra odštete, mogu nam biti zaplenjeni avioni 'Jata' i sva državna imovina koja se nađe u Britaniji. Već prispelo sedam miliona evra kamate. ..Srbija bi već danas mogla da ostane bez aviona „Jata" koji sleti u London ili bez bilo koje druge pokretne ili nepokretne...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.