Srbija na IT krovu Evrope

Izvor: Politika, 11.Feb.2011, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na IT krovu Evrope

Jedinu sveevropsku nagradu za informatička dostignuća osvojio je ovdašnji ogranak međunarodne kompanije „Esenti” u nadmetanju s nekoliko stotina takmaca iz 32 zemlje Starog kontinenta. I to ispred mnogih zvučnih imena

Srpski ogranak međunarodne kompanije „Esenti” (S&T Serbia), sa sedištem u Beogradu, osvojio je jedinu sveevropsku nagradu za informatička dostignuća (The European IT Excellence Awards 2011). Odluka je saopštena kasno uveče u četvrtak u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Londonu.

Prema rečima mr Predraga Vraneša, direktora još od osnivanja 1996. godine, za ovogodišnje nadgornjavanje u izvrsnosti pristiglo je nekoliko stotina prijava iz čak 32 evropske zemlje, a u poslednjem krugu našle su se 62 kompanije iz 23 zemlje. Među finalistima bila su takva imena kao što su „Kompjuter asošiejts teknolodži”, „Del”, „Oracle” i druge.

Podružnica iz Srbije, sa 90 zaposlenih, i ove godine je, drugi put uzastopno, jedina iz naše zemlje dospela u najuži izbor. Ugledno priznanje joj je lane izmaklo, sada nije. Nadmetala se u oblasti poslovnih rešenja koja pokrivaju određene tržišne delove od dna do vrha (Solution Provider – Vertical Market).

„Sama činjenica što smo drugu godinu zaredom među finalistima bila je za nas veliki uspeh, a istovremeno veliko priznanje za našu zemlju i sve ljude koji se ovde bave informatičkim tehnologijama”, nije krio zadovoljstvo Predrag Vraneš, s najdužim rukovodilačkim stažom u IT-iju kod nas, dodajući: „Bez ikakve namere da obezvredimo domaća priznanja, mi smo odlučili da se ogledamo na sveevropskom takmičenju. Iako smo nagradu priželjkivali i očekivali, oduševljenje među zaposlenima je ogromno.”

Za koje postignuće je srpskim informatičarima dodeljeno pomenuto odličje?

U najkraćem, za portal elektronske uprave, program čiji su zahtevi predstavljali veliki izazov za domaću informatičku zajednicu. On predstavlja jedinstveno mesto na Internetu za pružanje usluga građanima, preduzećima i državnim organima, čime se ostvaruju velika brzina i znatne uštede u odnosu na dosadašnje načine pribavljanja svakojakih dokumenata.

Poduhvat je izveden u veoma kratkom roku, zahvaljujući trudu i požrtvovanju programera i svesrdnoj podršci zaposlenih u Republičkom zavodu za informatiku i Internet i Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo. Uspešan tim, u kojem su bili Damir Baralić (direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet), Milan Dučić i Rajko Jovanović, predvodio je Mirko Radović, koji je rekao da je to „velika evropska nagrada kojom je priznato ogromno zalaganje svih učesnika u poduhvatu”. (Poslednja trojica su, inače, iz „Esentija”).

„Sudije su bile zadivljene kvalitetom pristiglih projekata i uloženim naporom”, izjavio je Džin Čepmen, direktor redakcije „IT Evropa”. „Učesnici su prikazali praktičnu veštinu i oštroumnost, uz napomenu da su naši ocenjivači stručnjaci s velikim iskustvom u IT industriji.”

Pokrovitelj nagrade za Srbiju je kompanija IBM koja u junu proslavlja vek postojanja.

Kompanija „Esenti”, koja već 15 godina uspešno posluje i u Srbiji, nedavno je drugu godinu zaredom proglašena najboljom u jadranskom regionu (bivše jugoslovenske republike i Albanija). I to prema proceni dve najuglednije svetske kuće za praćenje tržišnih i tehnoloških zbivanja, „Gartnera” i „Internešenel dejt korporejšna” (IDC), čije se procene i ocene s najvećom pažnjom osluškuju i uvažavaju.

Stanko Stojiljković

objavljeno: 12.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.