Špancima potrebno čudo protiv novog „tima snova”

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špancima potrebno čudo protiv novog „tima snova”

Danas (od 16 č) košarkaška reprezentacija SAD, u reprizi Pekinga 2008, protiv evropskog prvaka brani zlatnu medalju. – Pau Gasol: „Potrudićemo se da iskoristimo drugu šansu za osvajanje zlata”. – Kris Pol: „Za svaku pobedu morali smo dobro da se oznojimo”

London – Špancima je potrebno čudo protiv novog „tima snova”, u današnjoj (16 č) reprizi Pekinga 2008, kada će se sastati sa braniocem olimpijskog lovora, selekcijom SAD. Ilustraciju koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je snažna družina kojom diriguje Majk Križevski možete steći i na osnovu toga da je Kobi Brajant peti strelac, a Kris Pol tek drugi asistent! Tu negde leži i odgovor na pitanje da li će Španci moći da pomrse konce Amerikancima i ugroze im osvajanje novog olimpijskog zlata.

Bez obzira na sve kvalitete „kalkulanata sa Pirinejskog poluostrva”, kao ih ovde mnogi nazivaju, elitnoj jedinici američke košarke koja ima toliko raznovrstan repertoar oružja teško da će pronaći. Nije to ni skok o kome se priča kao o adutu Španaca. Iako imaju samo Čendlera (tek peti skakač tima!) kao klasičnog centra, Amerikanci su prvi skakači turnira.  Sa „lakom konjicom” nisu na gubitku u reketu, a kontranapadi im izgledaju poput desanta. Njihovi duži napadi podsećaju na scene iz najboljih kaubojaca, s tim što su u ovom filmu sva petorica ranga Vajata Erpa ili Doka Holideja. „Tane” koje ispale skoro uvek pogađa metu, rivalu muku zadaje što nikada ne zna koji će od ovih „revolveraša” zapucati.

Iako je „zicer” da ćete pogoditi pobednika, dobra košarka je ipak zagarantovana.

– Španija je tim koji može da nas pobedi, poštujemo ih i pripremićemo se da im osujetimo tu nameru.Moram ponovo da pogledam njihove video snimke. Kada smo se pred Olimpijske igre susreli u Barseloni nije igrao Mark Gasol. To je tim koji ima jednog od top petigrača sveta Pau Gasola, eto i Kalderon je juče pokazao da preuzima odgovornost važnih šuteva. A imaju i najbolju rotaciju visokih igrača od svih ekipa na turniru,– rekao je Križevski.

Više puta ste istakli kako vaša ekipa ima samo jednog pravog centra?

– Visina je na strani rivala. Pored braće Gasol, imaju Rejesa koji je odličan u defanzivi, ali još bolji u skoku u napadu, ne zaboravite Ibaku. Moramo da igramo dobru odbranu i onemogućimo ih da forsiraju unutrašnju igru – konstatovao je Križevski.

Izjava Kobija Brajanta da nikada nije igrao u timu koji ima ovakav košgeterski potencijal, prijala je i Križevskom.

– Imamo sjajnu napadačku paljbu. Kad Čendler nije u igri nemamo centra, ali lomimo rivala sa spoljnih pozicija. Dobra stvar kod ovih momaka je da kad vide da je nekog krenulo, svi ga „kljukaju” loptama. To mi mnogo govori i o tome kakve ličnosti treniram.

Kris Pol je svoje napadačke sposobnosti potpuno podredio ekipi. Konstatacija da je finale samo formalnost, ljutnula je organizatora igre SAD:

– Ako je sve po tome što se prognozira na papiru, nismo morali ni da igramo i trebalo je samo da odšetamo iz Londona sa zlatnom medaljom! Da nije tako pokazuje i to da smo za svaku pobedu morali dobro da natopimo dres znojem – rekao je Pol.

Ponovo kao i u Pekingu, Amerikancima je Španija poslednja prepreka na putu ka zlatu?

– Mislim da je naš tim bolji nego onaj od pre četiri godine, jer je svako od nas individualno bolji. Znam, teško je verovati da Kobi ili Lebron mogu da budu bolji nego što su bili 2008, međutim svi smo znatno napredovali. A kao tim imamo mnogo više šutera, atletski smo jači, uz to zajedništvo je najznačajnija odlika ove ekipe.

Pekovićev saigrač Kevin Lav, inače prvi skakač SAD, neće dozvoliti da Riki Rubio dođe u poziciju da ga „pecka”.

– Španija je tim koga odlikuje izuzetan protok lopte, a kakvi su šuteri potvrđuje i to što „upale sve sijalice” na semaforu. Sa druge strane mi smo tim protiv koga sa jednakom pažnjom morate da čuvate svu petoricu igrača na parketu. Ipak, moramo da igramo izuzetno jako tokom svih 40 minuta, ne smemo ni na tren da se opustimo.

Jedino odličje koje najsjajnijoj generaciji španske košarke nedostaje je olimpijsko zlato. Rudi Fernandez pred duel sa Amerikancima kaže:

– Ukoliko ne budemo pružali maksimum u svakom trenutku meča, znamo da će nas pobediti. Svi smo umorni od teškog puta koji smo prošli na ovom turniru, izranjavani od povreda, ali pred nama je finale i uživaćemo u njemu.

Iako je Amerikancima bilo daleko zanimljivije da čuju šta Pau Gasol misli o dolasku Hauarda u Lejkerse, nego o samom finalu, njemu se prioriteti nisu izmešali.

– Naš put do finala u Londonu je daleko teži nego što je bio u Pekingu, gde smo bili zdraviji i spremniji. Tada smo imali i šansu da pobedimo Ameriku, bila je do takmičarska utakmica do pred kraj. Nema mnogo ljudi kojima se ostvari san da igraju finale Olimpijskih igara, mi imamo tu sreću da nam se ukazala i druga šansa da dođemo do zlata. Potrudićemo se da je iskoristimo, ma koliko to nekome izgledalo nemoguće - rekao je stariji Gasol.

Sportski je verovati u čuda. Čini se da će i na košarkaškom turniru ono izostati, baš kao i na Boltovim trkama.

Predrag Sarić

----------------------------------------------------------

Križevski: Pijem svake noći

Predstavnici medija na raznorazne načine pokušavaju da isprovociraju Majka Križevskog, ali on ne dozvoljava da bude izbačen iz sedla. Po ulasku u finale, jedan od brojnih američkih novinara upitao ga je da li trener upošte ima posla kad u timu ima ovakve zvezde.

– Nema baš nikakva! Svake noći sam u provodu sa familijom, pijan kao tvor! Čekajte tek da me vidite noćas, ostaću do šest ujutro. Pozivam vas sve sa mnom – rekao je Križevski sa osmehom.

Potom je ubacio i malo ironije.

- Mi samo tapkamo loptu i ništa više. Ne shvatam kako vam je pošlo za rukom da nas razotkrijete.

Njegove reči nisu baš svi razumeli kao dobru šalu. Jedan od kolega sa germanskog govornog područja, petnaestak minuta kasnije krenuo je da postavi pitanje Durentu:

– Vaš trener kaže da se provodi svake noći do jutra... A kako vi...

E, tu je morao da stane, pošto je Križevski upao u reč i pitao:

– Kako se na vašem jeziku kaže šala?

Durent se nasmejao i rekao:

– Trener nam svima uliva dozu smirenosti. Toliko je „kul”, da je po tome prvak sveta.

objavljeno: 12.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.