Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2016, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sojers: Svijet ulazi u eru potencijalno opasniju od Hladnog rata

LONDON - Bivši šef britanske obaveštajne agencije MI6, Džon Sojers, upozorio je da svijet ulazi u eru potencijalno opasniju od Hladnog rata.

U intervjuu za BBC Radio 4, on je kazao da zapadnim silama nedostaje koherentna strategija za međunarodne odnose sa Rusijom, kao i da nisu prepoznale promjenu u balansu moći.

Ovo upozorenje uslijedilo je u trenutku povišenih tenzija oko situacije u Alepu, gdje Rusija podržava vazdušne udare sirijskog režima na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << grada, prenosi Sputnjik.

"Mi ne tretiramo Rusiju i Kinu kao velike sile, što nam može nanijeti dosta štete. Ono što zaista treba da izbjegnemo je put koji vodi u direktnu konfrontaciju", dodao je Sojers.

On je, takođe, naveo da je to što Britanija nije bombardovala Asadovu vladu 2013. dovelo do vakuuma koji je ispunila Rusija, što je, kako je rekao, svakako bila greška.

Sojers je, između ostalog, kritikovao i britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona zbog toga što je pozvao na proteste ispred ruske ambasade u Londonu zbog nedavnih bombardovanja u Alepu.

Sojers je upozorio da su takvi pozivi ishitreni i da bi mogli ugroziti osoblje britanskih ambasada u inostranstvu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.