Sneg blokirao saobraćaj u Evropi

Izvor: RTS, 18.Dec.2010, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg blokirao saobraćaj u Evropi

Snažne mećave i temperature ispod nule poremetile saobraćaj širom Evrope. Najteže je u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, gde su mnogi vozači zarobljeni na putevima, a hiljade putnika čeka na aerodromima zbog otkazanih letova.

Zbog veoma niskih temperatura širom Evrope poremećen avio i drumski saobraćaj. Stotine vozača ostalo je zarobljeno na zavejanim putevima u Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj.

Aerodromi u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Španiji, Holandiji i Danskoj otkazali su veliki broj letova.

Londonski aerodrom "Getvik" zatvoren je sletanje i poletanje aviona, a kompanija "Britiš ervejz" otkazala je sve letove sa glavnog londonskog aerodroma "Hitrou".

Samo ova dva britanska aereodroma su očekivali 840.000 putnika ovog vikenda, udarnog za odlaske pred Božićne praznike.

Stotine vozila je zavejano na glavnom auto-putu u severozapanoj Engleskoj gde ih obilaze policijske patrole donoseći hranu i vodu.

Frankfurtski aerodrom, jedan od najvećih u Evropi, otkazao je 170 letova zbog hladnog talasa. Oko 2.500 putnika noćas je provelo noć na aerodromu.

U Italiji snega ima neoubičajeno mnogo, posebno u Toskani - u centralnom delu zemlje, a sneg je pao i u Rimu, Napulju i na ostrvu Kapri. 

"Auto-strada sunca", glavna italijanska arterija sever-jug, zakrčena je stotinama blokiranih vozila čiji su vozači proveli noć u kolima ili kamionima. Jutros je jedna strana autoputa i dalje bila zatvorena, a kolona zaustavljenih vozila dugačka je 40 kilometara.

Na severu Italije letovi su otkazani sa aerodroma u Firenci i u Pizi, odakle lete niskobudžetne kompanije, a Crveni krst je postavio kamp za putnike.

U Briselu su otkazani letovi za London, Minhen i Amsterdam, a avioni na drugim linijama kasne. 

Oko 3.000 putnika provelo je prošlu noć na aerodromu u Amsterdamu, gde je desetine letova otkazano zbog snega.

U Parizu je palo malo snega, ali se padavine tek očekuju. Služba za civilnu avijaciju zatražila je da se 15 odsto letova sa aerodroma "Šarl de Gol" otkaže tokom popodneva i večeri. Mnogi letovi otkazani su na severoistoku Francuske koja je prekrivena snegom.

Železnički saobraćaj je takođe poremećen. Voz "Eurostar" koji povezuje Francusku i Veliku Britaniju, kroz tunel ispod Kanala Lamanš, kasni, dok su železničke kompanije na jugoistoku Engleske ogrančile broj linija.

Vozovi su noćas stajali u glavnoj železničkoj stanici u Firenci gde je oko 5.000 putnika prespavalo u obližnjem kongresnom centru u tvrđavi Baso. Od jutros iz Firence vozovi idu ali sa velikim kašnjenjem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.