Šmit o pirateriji, Google se ograđuje

Izvor: B92, 20.Maj.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šmit o pirateriji, Google se ograđuje

Govoreći na konferenciji u Londonu doskorašnji generalni direktor kompanije Google, Erik Šmit, rekao je da ne podržava zakone koji državi pružaju mogućnost uklanjanja sajtova povezanih sa piraterijom.

Amerika je relativno blizu uvođenja zakona pod nazivom Protect IP, koji bi značio uklanjanje sajtova koji krše autorska prava nudeći piratski sadržaj ili file-sharing sajtova, kao i naredbu da se takvi sajtovi uklone iz rezultata pretrage, onlajn oglašavanja i od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strane DNS provajdera.

Komentarišući moguće stupanje na snagu takvog zakona, Šmit je na pomenutoj konferenciji rekao da se sa tim ne slaže, i da će se, ako zakon bude usvojen, boriti protiv toga.

On je izrazio svoju zabrinutost da bi uvođenje takvog zakona moglo da ugrozi slobodu govora, jer bi se pod maskom zaštite autorskih prava, mogli uklanjati sporni sadržaji. Naročitu opasnost za tako nešto Šmit vidi u državama koje već primenjuju različite mehanizme cenzure interneta, kao što je Kina.

Uvođenje ovakvog zakona, Šmit je nazvao "katastrofalnim presedanom".

Nakon što su ove Šmitove izjave privukle mnogo pažnje oglasio se i Google, koji kaže da im se čini da su mediji preneli izjave izvađene iz konteksta, kao i da je Šmit govorio u svoje ime, ne u ime kompanije.

"Sloboda govora je pitanje o kome mi istinski brinemo, i nastavljamo da blisko sarađujemo sa Kongresom kako bismo se uverili da Protect IP zakon pogađa samo sajtove posvećene pirateriji, a sa druge strane štiti slobodu govora i legalne sajtove", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Njegove izjave nisu se dopale velikim izdavačkim kompanijama i udruženjima za zaštitu autorskih prava koje sarađuju sa Kongresom na izradi ovog zakona.

"Kao američka kompanija koje je cenjena širom sveta, nije dobro što, bar prema komentarima njenog predsednika Upravnog odbora, Google misli da je iznad američkog zakona", komentar je udruženja MPAA, udruženja američkih filmadžija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šmit o pirateriji, Google se ograđuje

Izvor: medio.rs, 21.Maj.2011, 01:55

Govoreći na konferenciji u Londonu doskorašnji generalni direktor kompanije Google, Erik Šmit, rekao je da ne podržava zakone koji državi pružaju mogućnost uklanjanja sajtova povezanih sa piraterijom.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.